Спират от движение старите тролейбуси във Варна
Спират от движение старите тролейбуси във Варна / снимки: live.varna.bg и Фейсбук

От днес старите тролейбуси във Варна ще бъдат спрени от движение, съобщиха от „Градски транспорт" ЕАД. Мярката се налага по препоръка на кмета Иван Портних, заради инцидента от сряда, когато тролейбус се подпали на Аспаруховия мост, съобщиха от общината.

„Като община направихме всичко необходимо Варна да получи 100 нови превозни средства за градския си транспорт - 70 автобуса и 30 тролейбуса. Те покриват изцяло съществуващите линии, затова препоръчах на ръководството на „Градски транспорт" обслужването на всички тролейни трасета да бъдат изпълнявани от новите машини", заяви Иван Портних.

Той припомни, че част от старите тролейбуси вече са продадени на други общини, а доставката на новите е дала възможност за възстановяване на две тролейни линии в града. „Важно е максимално бързо да бъде приета и новата транспортна схема на Варна, за да има по-ефективна експлоатация и на новите автобуси и цялата старата техника да остане трайно в депата", допълни Иван Портних.

Ръководството на „Градски транспорт" да даде обяснение как са били продадени някои от старите тролейбуси на общинската фирма. За това настоя независимият общински съветник Христо Атанасов на заседание на комисията по собственост и стопанство.

Повод за питането на съветника стана публикация на кмета Иван Портних във Фейсбук. На 3 февруари кметът постна в профила си снимка на старите машини, натоварени за продажба. „Новите дойдоха, старите си отиват. Градски транспорт - Варна продаде на Тролейбусен транспорт - Хасково три от старите тролейбуси", написа Портних.

Спират от движение старите тролейбуси във Варна
netinfo

„Искам да разбера това истина ли е. Ако е истина, то не може да стане без санкция на Общинския съвет. Както виждате, на сесия ще си задам въпроса, защото не получих отговор", коментира Атанасов пред Дарик.

Старите тролеи са на повече от 30 години. Амортизацията им е изтекла преди 15 години. Реално стойността им е нулева, обясни прокуристът на „Градски транспорт" Максим Тодоров. Според него ръководството на дружеството има право да бракува или продава техника, която е с нулево амортизационно отчисление.

Тролейбусите, заминали за Хасково, са били продадени за по 7000 лева - двойно повече от сумата, която би влязла в касата на дружеството, ако предаде тролеите за вторични суровини, допълни шефът на транспортната фирма. По думите му сделката е била осъществена изцяло в интерес на общинското дружество.

Случилото се със старата „Шкода" вчера на Аспаруховия мост е просто инцидент. Машината е била в добро техническо състояние, отбеляза Максим Тодоров. Според него това може да се случи с всяко едно МПС.

Междувременно кметът Иван Портних изказа благодарност на шофьора на авариралия тролей Динко Динков и на кондуктора Ивайло Йорданов, които са реагирали бързо и професионално при инцидента и успешно са евакуирали пътниците. Двамата служители на „Градски транспорт" ще бъдат наградени.