Спират актовете за варненските ТЕЛК-ове
Спират актовете за варненските ТЕЛК-ове / netinfo
Здравният министър Радослав Гайдарски е поел ангажимент още днес да проведе разговори с директора на Националния осигурителен институт временно да бъде спряно издаването на ревизионни актове на варненските лекари от ТЕЛК. Това съобщи за Дарик шефът на Районния център по здравеопазване д-р Веселин Балкански.

Министър Гайдарски е обещал да съдейства за промени в закона за социалното осигуряване, така че актовете на НОИ да не бъдат налагани на лекарите от ТЕЛК, добави д-р Балкански.

Следващата седмица предстои да бъде сформирана работна група, която да изготви законодателните промени, които ще бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание.

Заради наложените им през последните месеци от НОИ ревизионни актове, членовете на трудово-експертните лекарски комисии в морската столица от няколко дни не издават експертизи. След последно пристигналите от НОИ три ревизионни акта, Втори ТЕЛК състав на МБАЛ "Св. Марина" бе глобен с общо 7500 лева.

Актовете на НОИ са невалидни, защото са издадени след законния 3-месечен срок, до който Националната експертно-лекарска комисия трябва да се произнесе за законността на издадените експертизи, категорични са санкционираните варненски лекари.

По-рано днес варненските лекари-експерти заплашиха да не работят до 1-ви юни, след което да подадат оставки, ако не бъде спряна атаката срещу тях.

Повече по темата ще откриете в звуковия файл!