Спешно консервират Римските терми
Спешно консервират Римските терми / снимки: Дарик Варна

Община Варна ще вложи 125 000 лева за неотложна реконсервация на Римските терми. Това става ясно от обявената обществена поръчка за ремонт на една от най-големите варненски забележителности. Посочената сума е без ДДС и ще бъде осигурена от общинския бюджет за тази година.

Ще бъде възстановена античната каменна зидария, която от доста време се нуждае от ремонт. Наред с ремонта на фасадите ще бъдат премахнати единични дървета, които нарушават целостта на зидовете. Те ще бъдат и почистени от тревите.

Реконсервацията ще отнеме 3 месеца и трябва да започне след избора на фирма-изпълнител в края на септември. Като изискване за кандидатите е през последните 5 години да са изпълнили успешно поне един договор за реставрационни работи по недвижими паметници на културата с национално или световно значение, се посочва в обявлението.

Спешно консервират Римските терми
netinfo

Термите на римския град Одесос са един най-запазените архитектурни паметници от римската епоха в България. Това е най-голямата римска баня на Балканския полуостров, четвърта по големина в Европа. Останките на римската сграда, представляваща обществена баня, са с височина почти 20 метра и разположени на над 7 000 кв. м. площ. Термите датират от втори век, когато Одесос е бил важен икономически и културен център на Черноморието и на римската провинция Долна Мизия.