Специалисти очакват нови свлачища през зимата
Специалисти очакват нови свлачища през зимата / Дарик Варна

Ново свлачище се е появило между курорта „Златни пясъци” и село Кранево, в Аксаковска община, разкри пред Дарик шефът на варненската Геозащита Йордан Йорданов. По негови думи става дума за доста голям участък от земна маса в района към морето, чието движение се е активизирало и заплашва постройките на мястото. За момента то е далеч от пътя, но е възможно да се получи мащабно свлачище, обясни Йорданов. Въпреки това няма предприети мерки по укрепване на района.

Продължават да се движат земните маси и в местността „Трифон Зарезан”, посочи той. Все още проблем представляват и собствениците на имоти в свлачищни райони, които отказват да напуснат жилищата си, или пък не допускат техника на мястото.

Не е изключено скоро Варна да се сдобие с ново свлачище, или пък да се възобновят процесите при някое старо, тъй като зимните месеци са голям провокатор за земните маси, добави шефът на варненската Геозащита. Той обясни още, че някои от варненските свлачища, сред които това в местността "Св. Никола", на Траката и на сп. "Писател", вече са овладени.