Проф. д.п.н. Николай Колишев
Проф. д.п.н. Николай Колишев / Общински детски комплекс - Варна
„Хейтърството е устойчива и набираща скорост тенденция. Причините за това са социални. Те са свързани с модели на поведение, които се демонстрират от телевизионни формати, средствата за масова информация, а и не само там. Конфликтите в обществото допълнително подхранват подобни отричащи и деструктивни разсъждения”.

Това заяви проф. д.п.н. Николай Колишев по време на научно-практически семинар на тема „Хейтърство и емпатия”, който бе организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие  към Общински детски комплекс-Варна.  

Опасно ли е „10-годишното предизвикателство” във Facebook?

„Анонимността в интернет със сигурност помага на хейтърите. Физическият контакт ограничава подобни излияния. В социалните мрежи трудно може да им се влияе. Противоречието на техните думи допълнително ги ожесточава и стават още по-агресивни”, допълни проф. Колишев. Той обърна внимание, че би било интересно да се проведе проучване, с което да се направи профил на хейтъра. 

„Завеждането на съдебни дела срещу такива хора ще ги стресне временно. Това е реакция срещу следствията, а пък причините си остават. Докато причините съществуват в обществото, хейтърството ще остане и ще се задълбочава. Част от тези хора всъщност имат нужда от психологическа помощ и чисто човешко отношение. Не заслужават само осъждане”, допълни проф. Николай Колишев. 

5 технологии, които ще въздействат върху човечеството в дългосрочен план (ВИДЕО)

Деветият открит Педагогически съвет на ОДК предложи още ролеви игри и дискусия по темата, в която се включиха възпитаници на школите „Европейски мост” и Детски парламент. Форумът бе открит от Монка Николова, директор на Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Николова обърна внимание, че темата за хейтърството и емпатията е изключително актуална, защото все по-често говорим за емоционална култура, емоционална интелигентност и необходимостта от различни умения за контролиране на емоциите и постигане на емоционален баланс и устойчивост. 

Сред официалните гости на събитието бяха Славчо Славов, председател на постоянната комисия  „Наука и образование” към Община Варна, отец Василий Шаган от храм „Св. Николай”, психолози от варненски училища, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК