Спада броят на подпомаганите социално слаби във Варна
Спада броят на подпомаганите социално слаби във Варна / netinfo
Месечните социални помощи, отпускани при реда и условията на Правилника за прилагане Закона за социално подпомагане във Варненска област, бележат тенденция на значително намаление. Това заяви Мария Чанкова – директор на Регионална дирекция социално подпомагане Варна.

От 8 173 случая за 2006 година, през тази броят на подпомаганите е 5 635 души. Причините за тази тенденция са: контролът и недопускането на злоупотреби от страна на кандидатите за социално подпомагане, включването на трайно безработни в програми за заетост и реализация на част от безработните на свободния пазар на труда.

По отношение на програмата за целева енергийна помощ Чанкова заяви, че от първи ноември Дирекцията за социално подпомагане започва да приема молби за отопление с електричество.

През деветмесечието на 2007 година във Варненска област 47 272 лица са получавали семейни помощи за деца. При този показател има намаление с 6 % спрямо деветмесечието на 2006 година.

Повишен интерес има по отношение на Националната програма “Асистенти на хора с увреждания”. За същия период в нея са се включили 518 лица.