SOS семейства в риск е получила 297 сигнала за насилие
SOS семейства в риск е получила 297 сигнала за насилие / netinfo
От началото на годината до 20 ноември 297 сигнала за домашно насилие са постъпили на кризисната телефонна линия на Фондация “SOS – семейства в риск” във Варна. Това съобщи председателят на организацията Анна Николова по повод 16-те световни дни за борба срещу насилието над жени.

Най-засегната възрастова група от клиентите на фондацията са във възрастовия диапазон от 25 до 40 години. По отношение на фамилния статус на получилите помощ най-много са омъжените – 55%, съжителстващите без брак са 17 %, разведените са 15 %. През настоящата година преобладават случаите, по които фондацията са предоставяни краткосрочни услуги – до 3 месеца, последвани от тези за чиято развръзка е работено до 1 месец до постановяването на заповед за защита. Услугите, които предоставя организацията са в две направления – оказване на правна помощ и психологическа консултация нажертвите на домашно насилие. За периода от началото на годината е работено с 6 деца пряко претърпели насилие в дома си. Броят на подрастващите, засегнати в конфликти, е 100.

От началото на 2007 г. със съдействието на Фондация “SOS – семейства в риск” са подадени 49 молби по ЗЗДН, като 5 от тях са били оттеглени. Образувани са 44 дела по ЗЗДН. В 7 случая, пострадали от домашно насилие жени са завели сами дела, а впоследствие са потърсили съдействието на юрист от Фондацията. Броят на издадените Заповеди за незабавна защита по делата е 33, а налаганата глоба за насилника варира от 200 до 1000 лева.