Социолог прогнозира провокации в края на изборния ден във Варна
Социолог прогнозира провокации в края на изборния ден във Варна / снимка: БГНЕС, архив

Опит за масово купуване на гласове и залпово изваждане на избиратели в края на изборния ден. Това очакване изрази в ефира на Дарик социологът Антоний Гълъбов, експерт в асоциация „Прозрачност без граници”. Според него има ясно изразен опит за провокация на частичния вот във Варна. „Има корпоративна стратегия, внесена отвън в града, която да скандализира допълнително ситуацията. Вече една телевизия анонсира готовността си да създаде допълнителен вътрешен микроскандал в рамките на Варна, който да бъде проектиран на национално ниво”, коментира Гълъбов.

Рекордно ниската избирателна активност, според него, е в резултат на отдръпване на избирателите от твърде агресивната местна кампания. „Другото обяснение е дълбокото усещане за неприемане на този спектакъл, който ни се представя като обща политическа ситуация в страната. Според мен голяма част от варненци не са впечатлени от качеството на кандидатите, които им бяха предложени”, изтъкна социологът.

По думите му по-добре организираните избиратели на различните кандидати може би изчакват края на изборния ден. „Близо 20-годишният ми опит в наблюдението на избори показва, че най-сериозен риск съществува в последния час преди края на изборния ден. Ще бъдем свидетели на опити за много бързо изваждане на избиратели в последния момент, които да променят изборния резултат”, добави социологът.

Според него политическите партии не крият огромния залог, който за тях имат тези избори. „Може би варненци отговарят с пренебрежение на техните собствени амбиции”, каза в заключение Гълъбов.