Собственикът на вилата в Морската: Няма да строя хотел, омерзен съм
Собственикът на вилата в Морската: Няма да строя хотел, омерзен съм / Dariknews.bg

„Нямам намерение да строя хотел или висока сграда, а само да изпълня това, което е записано в договора – ремонт на рушащата се вила. Чувствам се омерзен от медийния и обществен шум и прецакан, тъй като инвестирах 1 400 000 лв. в надстрояването на детска градина „Ален мак“ в „Чайка“ и изграждането на басейн и физкултурен салон, а срещу това получих тази стара вила. Щом толкова се притесняват всички природозащитници, нека бъде обявен търгът за нищожен. Да се разберем с общината да получа градината и да предоставя обратно къщата“.

Това заяви пред Дарик Стефан Иванов - управител на „Зърнени храни Силистра“ - фирмата, която преди няколко години е спечелила търг за обновяване на детска градина, срещу което е получила вила в непосредствена близост до Делфинариума. Според тръжния договор фирмата на  Иванов трябва да ремонтира къщата. Преди няколко дни парцелът в Морската градина е заграден, постройката е съборена и са започнали строителни дейности.

Именно това накара Сдружение „Варна диша“, граждани и представители на фейсбук групата „Варна може да защити Морската си градина“, да излязат на протест и да сигнализират местната администрация. В момента строителните дейности са преустановени, докато не приключи проверката на наличната документация и инвестиционните намерения на собственика.

„Тези неща, които се пишат и се говорят, че съм щял да строя хотели и висока сграда, са пълни измислици. Няма нищо такова, чувствам се омерзен. Тъй като имаме много клиенти от региона, нашата идея още преди 5 години беше да построим къща, в която да каним гостите и клиентите си. Ако съм искал да безчинствам, да строя хотели или да съсипвам парка, щях ли да надстроявам детска градина и да строя салон и басейн? Отидете и вижте, че там всичко е изпипано до най-малкия детайл. Ако някой е против подобен строеж, защо преди години не се появи и да каже, че търгът е незаконен? Явихме се само две фирми – моята и фирма, приближена на Веселин Марешки. Тогава никой не се възпротиви, а сега се вдига такъв шум“, коментира Иванов.

Инвестицията в ремонта на детската градина е за близо 1,5 млн. лв. По думите на управителя на „Зърнени храни Силистра“ вилата е била в толкова лошо състояние, че при старта на строителните дейности покривът е паднал в мазата. Въпреки това три от стените са били запазени, за да може да се възстанови максимално външният вид на зданието.

„Тази къща не е паметник на културата, а на всичкото отгоре беше в трагично състояние. Ние ще се опитаме да я построим отново такава, каквато е била преди години. Обвиняват ни, че сме заградили и сме сложили пана, за да не се вижда какво правим. Ами едва ли за някого е приятна гледка да вижда строителни дейности“, обясни още инвеститорът.