Сменят градския лидер на БСП в края на месеца
Сменят градския лидер на БСП в края на месеца / снимка: личен архив

В края на месеца предстои смяната на Борислав Гуцанов от градския лидерски пост на БСП. За 29 октомври е насрочена конференцията на Градския съвет на социалистите, заяви в предаването „Зала Пленарна” на Дарик Варна общинският съветник от БСП Светлана Такева, чието име се спряга за наследник на „червения” депутат.

На въпроса би ли се кандидатирала за градски председател, Такева отговори: „Аз съм на 32 години и съм жена”. Същевременно от думите й стана ясно, че не би си направила отвод, ако кандидатурата й бъде издигната. „Ако някой прецени, че съм с нужния опит и бих могла да свърша работата, не бих избягала от отговорност”, каза червеният общински съветник. Тя допълни, че ще се свика и Областният съвет на БСП, където също предстои смяна на председателя. Шефските столове в двете партийни структури останаха празни, след като Красимир Янков и Борислав Гуцанов отидоха в парламента и по устав трябваше да се разделят с постовете си.

В ефира на Дарик Такева коментира и избора на нов председател на комисията по младежки дейности и спорт. От четвъртия опит и след бурни дебати в залата начело на комисията застана Благомира Александрова.

„Логично и нормално е председателят да е човек, който години наред е работил в спорта и има нужните компетенции. Смешно беше за поста да се натиска човек, който дори не е членувал в комсията”, изтъкна Светлана Такева, която е дългогодишен състезател в националния отбор по художествена гимнастика на България и треньор по карате аеробика. Тя също бе сред кандидатите за овакантения пост в комисията по младежки дейности и спорт.

По думите на червения общински съветник за спортните клубове тази комисия е много важна. „Имаме голям проблем заради липсата на спортни бази. Във времена, в които всеки може да регистрира спортен клуб, няма как общината да строи бази до безкрай и да обезпечава всеки. Трябва да се постигне необходимият баланс”, допълни Такева.

Темата за фестивалите също беше засегната от Светлана Такева, която е и член на комисията по култура в местния парламент. Тя е на мнение, че има фестивали, от които Варна няма нужда, и затова са необходими строги правили за финансиране от страна на общината. „Когато някой се обоснове, че неговият фестивал е важен и интересен, нека да получи общинско финансиране. Трябва обаче да има изискване – първата година общината да подпомогне културното събитие с 50%, втората – с 30%, а третата – 10%. И след третата година да излязат на свободния пазар”, коментира Такева. Тя уточни, че за фестивалите, които тази година са 20-ина, са отпуснати около 1 млн. лева от местната хазна.

Попитана конструктивна опозиция ли е БСП във Варна, Такева отговори положително, доколкото се дава гласност на някои проблеми. „В комисиите, където се дискутират предложенията и се взимат решения, сме не повече от двама души от БСП. Нашите идеи много трудно минават през комисиите. Когато решим да бъдем яростна опозиция, тя е по-скоро на думи, можем само да алармираме, че се случват нередности”, завърши социалистката.