След страстни дебати повишиха данъка за имотни сделки
След страстни дебати повишиха данъка за имотни сделки / Дарик Варна, архив

Данъкът за придобиване на имущество да бъде повишен, решиха съветниците от финансовата комисия. Налогът ще бъде в размер на 3 на сто върху оценката на имота при възмездно придобиване, а при замяна – върху оценката на имуществото с по-висока стойност. В момента данъкът е 2,6 на сто от оценката на имота.

Мотивите за изменението са повишаване на приходите в бюджета на града. „Това е еднократен данък, който не се плаща всяка година, не засяга всички варненци и затова си позволяваме да предложим неговото увеличение", обоснова при внасянето на предложението си председателят на комисията Станислав Иванов.

Очаква се след вдигане на данъка приходите от това перо да се увеличат с около 2,7 млн. лв., обясни пред съветниците зам.-кметът по финансовите въпроси Пейчо Пейчев. Той поясни, че парите могат да се използват за подобряване на градската среда, културно-историческото наследство и зоните за отдих.

Най-яростен противник на идеята да се повиши налогът беше Борислав Гуцанов от БСП. Той припомни поетия от кмета и администрацията ангажимент за запазване на данъчната тежест и обясни, че има риск вместо до по-голяма събираемост повишението да има обратен ефект и да се стигне до скриване на реалната стойност на имотите. Общинският съветник заяви още, че раздуването на администрацията с цел повишаване на приходите очевидно не е дало резултат, а събираемостта за тази година е по-ниска с около 12%. Гуцанов е на мнение, че по-високият данък би се отразил зле на варненския бизнес. Лидерът на червените дори направи предложение за частично опрощаване на неплатени местни данъци за период от десет години назад на физически и юридически лица, ако те се издължат до края на март 2016 година. То обаче не бе подложено на гласуване.

Според предложението, което ще бъде внесено официално утре в Общинския съвет, физически и юридически лица ще бъдат освободени от погасяване на наказателни лихви за забавени плащания към общината за периода 2005-2015 година, ако главниците бъдат внесени в срок до 31 март 2016 г. Облекчението няма да важи в случаи, че вече има образувани административно-наказателни производства, уточни Гуцанов.

Христо Атанасов (Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски”) подчерта, че в нито един голям български град данъкът за придобиване на имущество не е 3 на сто, а се движи между 2,2 и 2,5%. Той изрази мнение, че не може при слаба събираемост да се вдигат данъци.

Светлан Златев от „Реформатори и патриоти“ се позова на медийна публикация, според която руснаците се завръщат на имотния пазар, и призова да се възползваме от тази тенденция, след което данъкът да се преосмисли и дори да се намали.

В защита на вдигането на налога се обяви Янко Станев („Граждани и експерти и СДС"), който обвини БСП в популизъм. Той подчерта, че данъкът „съвсем не е страшен“ и непосилен, съотносим е към средното ниво на доходи и няма да повлияе негативно на бизнеса. Съветникът прогнозира поне 4 млн. лв. допълнителен приход след увеличаването му.

След едночасов дебат съветниците приеха предложението данъкът да бъде повишен от 2,6 на 3% с 11 „за“, 5 „против“ и без въздържали се.