След като остана без група, Костадин Костадинов беше детрониран и като председател на комисия
След като остана без група, Костадин Костадинов беше детрониран и като председател на комисия / vmro-varna.com

Председателят на комисията по младежки дейности и спорт Костадин Костадинов беше отстранен от поста с решение на Общинския съвет. Това стана по предложение на  Галина Иванова, съветник от групата на Добромир Джиков, която изтъкна като аргумент разпадането на групата „Синя Варна утре”. По думите на Иванова смяната се иска с оглед оптимизиране работата на комисията, подобряване на координацията и ефективността й. Интересен факт е, че рокадата бе по желание на Българска партия Либерали, която няма свой представител в комисията.

Срещу смяната скочиха съветниците от левицата и от ДСБ. Борислав Гуцанов призова управляващото мнозинство да не прави политическа партизанщина. „Това е началото на разпада на ОбС", коментира той. Съпартийката му Светлана Такева също апелира да не се играе на дребно. По думите й, никой от комисията не е имал упрек към работата на Костадинов. Според Николай Недков от ДСБ предложението за отстраняването на председателя на комисията е нищожно, защото не са изтъкнати мотиви. Самият Костадин Костадинов излезе на трибуната и каза, че явно мотивите са политически. Той се обърна към управляващите с думите: „Редно беше някой от вас да го каже. Опитвайте се от време на време да бъдете мъже, а не мишки. Може и да ви хареса.”

За нов председател на комисията беше избран Павел Христов от ГЕРБ, който в миналия ОбС управляваше социалната комисия. В знак на протест за случващото се в залата Николай Недков си подаде оставката като председател на комисията по предотвратяване на конфликт на интереси. Николай Георгиев от ГЕРБ предложи мястото на Недков да бъде заето от съпартиеца му Тодор Балабанов, но той си направи отвод.

Костадин Костадинов излезе с идеята комисията за конфликт на интереси да се оглави от Янко Станев. Таня Парушева от „Нашият град” пък номинира Миглен Тодоров от Атака.

„Ако Миглен събере достатъчно гласове, няма да ви доставим това удоволствие”. С тези думи председателят на местния парламент Николай Апостолов обърна към Костадинов преди вота.

В крайна сметка Миглен Тодоров събра 35 гласа и на зам.-председателя на ВМРО „не беше доставено удоволствие” да се гласува за Янко Станев.

В края на сесията д-р Ивайло Митковски от ДСБ изтъкна, че ако се действа по този начин в Общинския съвет, трябва да се помисли и за освобождаването на Снежана Донева от председателското място на комисията по туризъм и зам.-председателското място на самия съвет.