Слагат камери на езерото и двата канала
Слагат камери на езерото и двата канала / netinfo
България да стане информационен център за Черноморския регион. Това предложение ще бъде направено на предстоящата в понеделник в Лисабонска среща. С предложението са се ангажирали изпълнителният директор на “Морска администрация” Николай Апостолов и зам.-министърът на транспорта Даниела Никифорова, стана ясно във Варна по време на представяне на системата за “Информационно и комуникационно обслужване на корабоплаването” /VTMIS/.

Системата VTMIS има за цел да осигури безопасността на корабния трафик, да се повиши ефективността на пристанищата и водните пътища, както и да се опазва околната среда.

По системата се работи от 2004 г. Днес във Варна бе даден старт на реализацията на втората й фаза. Тя ще бъде финансирана с близо 3,5 млн евро, 2,5 млн от които са по програма ФАР, останалите - средства от родния бюджет. Изпълнител ще е френско-гръцкия консорциум „Софрелог – Марак”. Вторият етап от програмата трябва да бъде завършен до ноември тази година.

Третият, последен етап от изграждането на системата, ще бъде завършен до 2009 г. Общата стойност на проекта е 12 млн. евро.

Очаква се цялостната реализация на проекта VTMIS да доразвие съществуващата система за управление на корабния трафик, с включване на нови радиостанции и телевизионни камери за мониторинг на критичните участъци. Ще бъдат обособени 6 нови радиолокационни центъра – край Балчик, Траката, Белослав, Фичоза, Поморие и нефтеното пристанище в Бургас.

3 нови камери пък ще бъдат поставени за наблюдение на Варненското езеро и двата канала, свързващи го с морето.