Синдикалисти поискаха оставката на кмета на „Аспарухово”
Синдикалисти поискаха оставката на кмета на „Аспарухово” / снимка: Дарик Варна

Кметицата на район „Аспарухово" да подаде оставка заради грубо, демонстративно и публично погазване на Конституцията и законите на страната, международно признати и гарантирани права и свободи на български граждани, съчетано с дискриминационни и недвусмислени заплахи по повод упражняване на тези права. За това се обявиха от Регионалния съюз на КТ „Подкрепа".

От профсъюза заявиха, че Калина Белмезова възпрепятства упражняването на правото на синдикално членство, като има дискриминационно отношение към членовете на „Подкрепа" и им отправя заплахи. Това, според тях, е недопустимо поведение на лице, заемащо публична, обществена и политическа длъжност.

Проблемът е описан подробно в сигнал до премиера, министъра на труда и социалната политика, Инспекцията по труда, омбудсмана и областния управител.

Белмезова целенасочено се противопоставя на сключването на колективен трудов договор (КТД) между районната администрация и 17-те членове на „Подкрепа", които работят в кметството. В отговор на писмената покана за сключване на КТД, отправен на 7 януари, последвало наказание за председателя на синдикалната организация Надежда Петрова. На 27 януари тя била наказана с „Предупреждение за уволнение" за това, че хранила бездомно куче на служебния паркинг, разказа регионалният лидер на КТ „Подкрепа" Васил Василев.

През март кметицата отказала да подпише протокола за представителност на синдикалната секция. В отговор от „Подкрепа" сигнализирали Инспекцията по труда . Последвала проверка в кметството, която приключила с установени нарушения на трудовото законодателство.

Миналата седмица кметицата на „Аспарухово" събрала на среща всички заети в районната администрация, на която заявила, че „такова животно като синдикат не може да има в район „Аспарухово".

Синдикалната структура в кметство „Аспарухово" е създадена малко след голямото наводнение в квартала преди 2 години. Напрежението обаче идва от това, че в районното кметство се назначават хора, които са с двойно по-високи заплати от хората, които са на работа. Оказва се, че новоназначените трябва да се обучават от колегите с по-ниски заплати, заяви Стойко Атанасов от „Подкрепа".

Някои назначения стават без конкурс, като назначените не отговарят на изискванията за бакалавърска степен на висше образование и задължителните 4 години професионален опит, отбеляза Мирослав Димитров. Питане в тази връзка е било отправено до ръководството на миналия Общински съвет с председател Иван Луков. Получените отговори обаче не са били конкретни.

„Започваме да си мислим, че отношението към членовете на синдиката не е нищо друго, освен че се явяваме огромна пречка на някои хора там да си провеждат нечисти или непочтени политики и сделки", коментира Василев. Той уточни, че в исканията няма нищо политическо.

В търсене на решение на проблема предстои среща с кмета на Варна Иван Портних. Коридорно представители на „Подкрепа" са се срещали и с Белмезова, като тя е декларирала желание за диалог и „подобряване на средата", разкри Василев.

Ако в отношението към членовете на „Подкрепа" обаче на нестъпи промяна, от синдиката са готови да организират поредица от протести, на които ще бъдат поканени и жителите на „Аспарухово".