Син език погуби 55 животни във Варненско
Син език погуби 55 животни във Варненско / снимка: fermer.bg

До този момент от болестта "син език" във Варненска област са починали 55 животни. Това съобщи за агенция chernomore.bg д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните" в областната дирекция по безопасност на храните. Потвърдените лабораторно огнища на заразата са 14, които се намират в 9 населени места. В други 60-70 животновъдни ферми в областта са взети кръвни проби и се чакат лабораторните резултати.

На този етап може да се каже, че Варна и селищата около нея са пощадени от заразата, каза още д-р Денев. Според последните данни болестта е погубила над 6000 преживни животни (овце, кози, говеда и крави) в страната, като през последните дни морът е най-голям в Смолянско и Бургаско.

Взели сме всички възможни мерки за ограничаване разпространението на заразата, увери д-р Денев. Проведени са областна и общински епизоотични комисии във връзка с констатираните огнища на болестта, на сайта на Варненската дирекция по безопасност на храните са поместени телефонните номера на дежурните ветеринарни лекари, с които стопаните могат да се свържат веднага при нужда.

Създадена е организация за бързо извършване на клинични прегледи и вземане на кръвни проби в животновъдните обекти. Забранена е пашата на животните от 19 до 8 ч., когато комарите, пренасящи заразата (куликоиди), са в процес на активен летеж. Собствениците на животновъдни обекти са уведомени за необходимостта от извършване на дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на животни, местата за съхранение на тора и местата за водопой в населените места.

На сайта на Българската агенция по безопасност на храните са поместени практически съвети за обработката на помещения, животни и биотопи (развъдници) на преносителя на "син език". Заболяването се предава по трансмисивен път чрез ухапване от куликоиди (комари) и не е опасно за хората. Продуктите, добити от заразени животни (мляко, месо), също не са опасни за човешка консумация.