Симеон Лютаков става експерт към фонд „Култура”
Симеон Лютаков става експерт към фонд „Култура” / Личен архив

Известният варненски актьор Симеон Лютаков ще е външен експерт към общинския фонд „Култура". На Лютаков ще се разчита в направлението „Сценични изкуства", реши комисията по култура и духовно развитие към местния парламент.

Освен актьора, в състава на Експертия съвет влизат още Кремена Цанкова ( Направление „Визуални изкуства"), Христо Дипчиков ( „Музика") и Евгения Милкова ( „Литература").

За следващото заседание на комисията остана гласуването на кандидатурите на Пенка Живкова, Нелко Коларов, Димитър Дермански и арх. Владимир Попов, които все още не са представители своите автобиографии. Задължително условие за избирането на един кандидат за външен експерт е да има висше образование, обясни шефът на дирекция „Култура и духовно развитие" Антония Йовчева.

Според правилника за работа на фонд „Култура", той се ръководи от Експертен съвет. Състои се от 11 членове - 5 постоянни и 6 временни. Постоянни членове са председателят на комисията „Култура и духовно развитие" и други двама представители на комисията, шефът на ресорната общинска дирекция и председателят на Обществения съвет по култура.

Временните членове са независими външни експерти в сферата на културата в зависимост от избраните програмни направления, като имат мандат от една година. Освен че ръководи фонд „Култура", Експертният съвет осъществява цялостен контрол за целевото разходване на средствата по фонда, утвърждава Система за мониторинг и оценка на качеството за оценяване на фестивалите, конкурсите и проектите по предложение на Комисията за мониторинг и оценка и др.

Общият бюджет на общинския фонд за тази година възлиза на малко над 1 млн. лева.