Силен туристически сезон отчетоха от бранша
Силен туристически сезон отчетоха от бранша / снимка: Impact Press Group, архив

3% ръст на нощувките е отчетен във Варна и съседните курорти през изминалия туристически сезон, съобщи Соня Ангелова, шеф на дирекцията по туризъм в кметската администрация. Реализираните нощувки на територията на общината са близо 3,36 милиона. От тях 2,66 млн. са в „Златни пясъци”, а близо 792 000 – в курорта „Св. св. Константин и Елена”. В най-големият край Варна курорт има 7% ръст на нощувките, докато на „Константин и Елена” е отчетено 2% намаление, поясни Ангелова по време на заседание на отворения обществен съвет по туризма. Шефката по туризма уточни, че приходите от туристически данък в общината към края на октомври са в размер на 3,64 млн. лева, които тя определи като добра сума за местната хазна.

Традиционно най-много са били гостите от Русия и Германия. От Летище Варна съобщават, че през техния терминал от началото на годината са преминали над 375 000 руснаци, или 13% повече в сравнение с 2012 г.  След тях се нареждат германските туристи - над 295 000, но при тях има 4% спад. На трета позиция са българите – над 113 000, сочи статистиката на аеропорта. Общият брой на обслужените пътници на варненското летище от началото на годината е близо 1,26 млн. пътници.  

Въпреки ръста на туристите от Областната дирекция на полицията отчитат спад на престъпленията. За месеците юни, юли и август във Варна и областта са регистрирани над 2 200 провинения, или с 12,5% по-малко в сравнение с същия период на миналата година. Потърпевши чужденци са станали 78 души, докато през 2012 година техният брой е бил 136. По-малко са и чуждите гости, извършили престъпления по време на почивката си.  Различното тази година е, че е имало оплаквания от гостите за скъпи таксита и за питиета по барове и нощни клубове с добавени наркотични вещества.

Същевременно от Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция обявиха, че има по-малко нарушения в сравнение с минали години. От общо 1100 проверки в заведения за бързо хранене, търговски обекти, хотели и ресторанти от Агенцията по храните са съставили само 6 акта. Здравните инспектори пък са написали 4 акта при направени над 2 360 проверки.

По отношение на зоните за къпане в басейните и в морето ситуацията също е по-добра в сравнение с миналата година. По време на активния сезон не е имало проби, които не са отговаряли на изискванията. Отклонения е имало единствено на Офицерския плаж, поясниха от РЗИ и допълниха, че през лято ‘2013 епидемични взривове не са били регистрирани.

В областта на туризма обявените свободни работни места в Бюрата по труда са били 1 500 за периода март-август. Най-търсени отново са били администраторите, кухненският персонал, спасителите, аниматорите, обявиха от Регионалната служба по заетостта. Основните изисквания към кандидатите са били да имат опит и да владеят чужд език.