Ще правят атлас на потъналите кораби в Черно море
Ще правят атлас на потъналите кораби в Черно море / netinfo
Потъналите в Черно море кораби ще бъдат описани в най-скоро време в луксозен атлас, съобщи за Дарик Орлин Цанев, един от инициаторите на идеята, фоторепортер на вестник „24 часа” и председател на сдружението на подводничарите „Блек сий дайв Одесос”. Самият Орлин е видял почти 60 кораба на дъното на морето и е заснел много от тях. На много от потъналите корита произходът и историята все още не са ясни. Автор на снимките в атласа ще е Орлин Цанев, а за историите ще помагат от Музея на военоморските сили. И Община Варна се е ангажирала с издаването на Атласа.

Фотографът водолаз разказа и за друга идея на подводничарите. Правителственият самолет на Тодор Живков Ту 154 ще бъде потопен във Варненския залив. Той ще бъде едновременно атракция за туристите и учебен „полигон” за мераклиите да станат водолази. С годините самолетът ще се превърне в изкуствен риф, където убежище ще намират много морски видове. Тодорживковият Ту 154 е собственост на авиокомпанията „Хемус Еър”, от където вече са дали съгласието да го предоставят безвъзмездно.

Преди десетина дни край Созопол с подобна цел беше потопен корабът „Пионер”, бивш траулер, който също е служил на бившия ни държавен глава Тодор Живков.

Екипът на Дарик Варна честити рождения ден на фоторепортера Орлин Цанев, чиито подводни находки стават все по-значими. На 3 юли край Галата беше взривена френска мина от Първата световна война, на която се натъкна именно Орлин при една от своите подводни разходки.