Ще поевтинее ли билетчето за градски транспорт?
Ще поевтинее ли билетчето за градски транспорт? / Дарик Варна, архив

За момента не се обмисля идеята варненци да плащат по-малко за автобусен превоз. Това заяви пред Дарик Жельо Алексиев, когото Общинският съвет избра за нов прокурист на градския превозвач. С уточнението, че все още не е встъпил в длъжност, той коментира, че засега няма основание да се променя цената на билета, макар че горивата поевтиняват.

„Горивата винаги са имали някаква динамична форма на промяна. Ако проследите няколко месеца назад, ще видите каква динамика има в скокове и спадове“, заяви той.

Въпрос на разчети е дали да има корекция в цената на билета, смята прокуристът в оставка на „Градски транспорт“ Максим Тодоров.

„Цената на билета се формира не само от гориво, но и от режийните разходи, отделно и резервни части, автопарк, натовареност на линията. С това интензивно вдигане и сваляне на горивото трябва да се направи сметка и така да се стигне до извод“, коментира Тодоров. Той обясни, че автобусите на градския превозвач карат основно на дизел и газ.

Цената на превоза трябва да съответства на разходите и услугата да се калкулира на тяхна база. Това мнение изрази пред Дарик председателят на общинската комисия по транспорт Добромир Джиков.

„Щом има промяна на някои от компонентите на цената, тя би трябвало да се коригира. Но трябва да има детайлна разбивка каква част от стойността на горивото формира цената на билета за градски транспорт“, посочи той.

Джиков добави, че въпросът ще бъде разглеждан на заседание на комисията на 10 февруари. На него, освен цената за градски превоз, ще бъде коментирано и искането на част от таксиметровите шофьори да бъде вдигнат минималният праг от 0,60 лв. за километър пробег.