Ще отменят ли варненските избраници високите данъци?
Ще отменят ли варненските избраници високите данъци? / Дарик Варна, архив
Ще отменят ли варненските избраници високите данъци?
60710
Ще отменят ли варненските избраници високите данъци?
  • Ще отменят ли варненските избраници високите данъци?

Около 80 души се събраха на поредния протест срещу повишените данъци на имотите в „Евксиноград” и „Долна Трака”.  Протестиращите издигнаха плакати, които гласяха: „Не на високите данъци”, „Без канализация няма европеизация”, „Във втора зона само с поглед от балкона”, „Къде са ни асфалтираните улици, канализациите, детските градини и поликлиниките”. Заради увеличените налози недоволните жители се заканиха да блокират пътя Варна-Златни пясъци. "Ще организираме протест и срещу приемането на бюджета", закани се адвокат Иван Иванов, който представлява протестиращите. А какви са настроенията в Общинския съвет и склонни ли са управляващи и опозиция да отменят новите данъци?

"Евксиноград" vs. "Ментешето"

Редно ли е жителите на квартала на богатите, както е известен  „Евксиноград”, да плащат данъци като тези в местността „Ментешето”, която мнозина вероятно не знаят къде се намира. Това питат много хора, сред които и общинският съветник Янко Станев, който твърдо стои зад новото райониране на Варна.

“Не е нормално „Евксиноград” - като погледнете и географски, и инфраструктурно, нещата да стоят така, както в „Ментешето”. Основният принцип на данъчното облагане е справедливостта. Моето виждане и разбиране в икономически и във финансов план е такова и затова поддържам мнението си”, коментира общинският съветник.

Проверка на Дарик показа, че парцелите в престижната местност са близо десетократно по-скъпи от тези край Владиславово. В „Евксиноград” квадратният метър върви между 50 и 100 евро, а на места и по-скъпо, докато в „Ментешето” е 10 евро, каза Нели Георгиева, собственик на фирма за недвижими имоти.

БСП: Последните стотинки гледат да вземат на хората

Според мнозина не е честно хората, живеещи край Владиславово, и онези, които се радват на страхотни гледки край морето, да плащат еднакви налози. Същевременно не е и справедливо да се повишават данъците в баровските райони, при положение че инфраструктурата там е под всякаква критика. Един от противниците на новото зониране е общинският съветник  и градски лидер на БСП Борислав Гуцанов.

„Хората със собствени средства си строят канализацията, трафопостовете, пътищата. Там има такива дупки и такива кратери, заради които изобщо не знам дали може да се говори за надземна инфраструктура. На базата на какво искаш повишаване на данъците на тези хора, когато е твой ангажиментът да оправиш цялата тази инфраструктура. Бюджет не се пълни само с вдигане на данъци, те вече и последните стотинки гледат да вземат на хората”, коментира „червеният” лидер.

ГЕРБ: БСП са гласували "за" по-високите налози

Според управляващата партия искането на левицата за отмяна на решението за новите зони и съответно по-високите данъци най-вероятно е предизборен ход. Като популистки окачестви действията на БСП Валентина Софрониева, общински съветник от ГЕРБ. Тя сподели, че е учудена от исканията на колегите си за отмяна на зонирането, тъй като по думите й то е било подкрепено от опозицията в зала „Пленарна”. „След като започнаха протестите за "Евксиноград", си направих труда да видя по какъв начин е гласувано на заседанието на 19-ти декември. Установих, че групата на БСП е гласувала „за”, поясни Софрониева.

Справка в протокола от заседанието на Общинския съвет показва, че решението за новото райониране на Варна е прието с пълно единодушие – с 37 гласа. Попитан дали в зала „Пленарна”  „червените” са подкрепили новите зони, Гуцанов отговори: 

„Групата на БСП излезе, ако си спомняте от залата тогава, когато започнаха обсъжданията, свързани с данъците. И тогава председателят на групата направи едно много ясно изказване каква ще е нашата позиция по всички данъци. А това, че впоследствие чрез такива прийоми – прехвърляне от едно място в друго на местности и скрито вдигане на данъци без никой да се усеща, с елементарни трикове, няма смисъл да се коментират”.

Предложението на БСП за отмяна на новите данъци ще бъде разгледано на следващото заседание на Общинския съвет. „Каква ще бъде позицията на ГЕРБ, ще мога да ви кажа, след като обсъдим въпроса в група”, каза Валентина Софрониева.

Гуцанов не вярва нито на ГЕРБ, нито на кмета

Самият Борислав Гуцанов е скептик, че решението ще бъде отмененено. „На тази политическа партия (ГЕРБ - б.а.) нищо не вярвам. Не вярвам и на кмета на града. Не съм оптимист. Дано да надделее някакъв разум. Но ми ясно сега колко плеяди ще има, кой как ще изкара от сто кладенеца вода. Нещата са ясни – градът върви на зле”, отсече Гуцанов.