/ netinfo
Приятели на Пламен Горанов, който се самозапали по време на февруарските протести през 2013 г. във Варна, събират подписка за изграждане на паметник в негова чест. Според инициатора на петицията Милена Пехливанова четири години по-късно Пламен вече е забравен. 

„Тогавашните събития бяха основополагащи и разтърсващи статуквото и заслужават да се помнят. В голяма степен днес Пламен Горанов е забравен, но не и в мислите и сърцата на неговите приятели и съмишленици, които оценихме неговото послание”.

Паметникът трябва да се намира пред сградата на Община Варна, а изграждането му да бъде финансирано с пари от общинския бюджет, смята Пехливанова. Тя изрично уточнява, че подписката е гражданска и няма нищо общо с политически партии, въпреки че някои от тях са използвали смъртта на Пламен за користни цели. 
 

Impact Press Group, архив

За февруарските протести дълго време напомняше грамадата от камъни, струпана пред сградата на общината след самозапалването на Пламен. Тя обаче беше разчистена в началото на миналата година. 

„Официалната информация, която получихме за премахната грамада, е, че тя най-старателно е преместена в склад и може веднага да се възстанови. Но имаме информация от бригадата, която я преместила, че всичко безогледно е изхвърлено на някакво сметище и още първоначално никой не е имал намерение да връща камъните обратно”, заявява Пехливанова.  

Петицията за изграждане на мемориален паметник в чест на Пламен Горанов може да бъде подкрепена ТУК.