Ще има ли криза с медицинските кадри, ясно след седмица
Ще има ли криза с медицинските кадри, ясно след седмица / netinfo

Най-рано след седмица ще бъде готов прогнозният доклад на Регионалния център по здравеопазване, който ще покаже какви медицински специалисти няма да достигат в областта през следващите три до пет години. Това заяви за Дарик д-р Веселин Балкански, директор на центъра. По думите му, освен анестезиолози липсват и рентгенолози, като дефицитът е най-осезателен в болница “Св. Анна”. “Говори се, че липсват и медицински сестри, но моята информация, която е съвсем нова – от седмица, показва, че няма такова нещо”, допълни Балкански.

Липсата на анестезиолози все още не се е отразила на пациентите, твърди директорът на Регионалния център по здравеопазване. При задълбочаване на недостига обаче може да се налага разместване на планирани операции.

Според д-р Балкански решението на проблема с дефицита на медицински кадри у нас не трябва да се търси в наемането на специалисти от чужбина, а в подобряване на финансовите стимули за българите. “При сегашната система на финансиране на дейностите в здравеопазването, при формираните различни цени на клиничните пътеки, в едни отделения може да получават два до три пъти по-големи заплати от други отделения”, обясни Балкански.

Заложените от министерството на здравеопазването реформи, според него, ще предпазят както варненския региона, така и цялата страна от задълбочаване на кризата с медицинските специалисти. След очакваното преструктуриране на болничната помощ, кадрите от здравните заведения с по-малко работа ще преминат в големите болници и ще запълнят липсата на специалисти в тях.