Ще дебнат такситата за завишени цени на Нова година
Ще дебнат такситата за завишени цени на Нова година / Sofia Photo Agency, архив

Дежурни екипи на Държавна автомобилна инспекция (ДАИ) ще проверяват таксиметровите автомобили за завишени тарифи в новогодишната нощ. Това обяви за Дарик шефът на ДАИ-Варна Коста Панайотов. При установени и доказани случаи глобите са от 500 до 1000 лева, припомни Панайотов.

На миналата Нова година в ДАИ-Варна не са постъпвали сигнали за завишени тарифи, разкри още шефът на ДАИ-Варна. Той посъветва гражданите при подобни случаи да изискват касов бон и дори фактура, в която да бъде описан маршрутът. Това можело да послужи като доказателство при евентуално разследване.

Най-честите нарушения в новогодишната нощ са опити за договаряне на цена и избягване на законно установения ред за определянето й. По традиция цените на такситата скачат в пъти в новогодишната нощ. Някои от таксиджиите не включват апарата и казват твърда цена. Други умножават сумата, показана на брояча.

„Моята фирма не е работила на по-високи тарифи по Коледа, нито ще работи на по-високи цени на Нова година", заяви Иван Михайлов, управител на една от големите таксиметрови компании във Варна. Михайлов сподели, че не е чувал негови колеги да са вдигали цените по празниците. „Ако някой от шофьорите самосиндикално си е позволил подобно нещо, вероятно е водач, който не работи към определена фирма", каза още таксиметровият бос.

По Коледа е имало отказани поръчки, тъй като повечето таксиджии са предпочели да празнуват, разкри Иван Михайлов. Според него е много възможно това да се случи и в новогодишната нощ. Шофьорите пък сами решавали дали да карат в празничната вечер.

По закон такситата са длъжни да возят по написаните на стикерите на предното и странично стъкло цени, които трябва да са под нивата, определени от Общинския  съвет. Във Варна въведената максимална тарифа на километър е 1,50 лева през деня и 2 лева през нощта.

В момента тарифите на повечето варненски таксиметрови компании са 79 стотинки за километър през деня. Нощната тарифа е 89 стотинки. Началната такса е 99 стотинки, а таксата за престой - 25 стотинки за минута през деня и 35 през нощта.