Шефът на Световната банка пристига във Варна
Шефът на Световната банка пристига във Варна / Reuters, архив

Президентът на Групата на Световната банка Робърт Зелик пристига във Варна. Той ще бъде придружен от еврокомисаря по въпросите за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, която е бивш вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка.

Във Варна Зелик ще се срещне с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Те ще посетят Парк-музея „Владислав Варненчик" и Археологическия музей.

В следобедните часове Зелик и регионалният министър Росен Плевнелиев ще посетят пътния участък Варна – Добрич. Обектът се изпълнява по проект за рехабилитация на пътната инфраструктура и се съфинансира със заем от Световна банка. Отсечката, чийто ремонт струва 5,5 млн. лв., е част от Лот 3 на проекта.

Със средства от заема е финансирано и закупуване на измервателни уреди за Централния институт на пътните технологии, национални и европейски норми и стандарти. Два от тях ще бъдат демонстрирани на място по време на посещението на обекта.

В рамките на визитата си в България, която ще продължи до 11 август, Зелик ще се срещне с българския държавен глава Георги Първанов, с министър-председателя Бойко Борисов, с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, както и с министъра на външните работи Николай Младенов.

От България шефът на Световната банка ще отпътува за Молдова и Латвия.