Шефката на ТМПЦ заличавала следи за свои нарушения
Шефката на ТМПЦ заличавала следи за свои нарушения / снимки: Дарик Варна, архив

Директорът на Театрално-музикалния процудентски център /ТМПЦ/  Даниела Димова заличава следи за свои нарушения. Това обяви на пресконференция главният счетоводител на културната институция Атанас Караперев, който в началото на март разпространи до медиите сигнали за злоупотреби от страна на Димова. По думите му шефката на ТМПЦ е издала заповеди със задна дата за допълнително финансово стимулиране на артистите за последните два месеца на миналата година. „Раздадените бонуси са за общо 50  000 лева на около 300 души. Артистите са получили между 80 и 210 лева всеки по преценка на директора. За това плащане трябва да има директорска заповед, а такава липсваше – както за ноември, така и за декември“, разкри Караперев. Главният счетоводител твърди, че Димова е принудила съставителя на заповедта да не пише нейното име в документа. По този начин шефката е скрила, че на два пъти си е раздала най-високия бонус – 210 лева. Караперев даде и фрапиращ пример – артистка, която живее в София и не работи в ТМПЦ, е получила 100 лева над заплатата си.

Счетоводителят отново повдигна въпроса за четирите турнета на Операта в чужбина. Той повтори, че нито лев не е влязъл в касата на културната институция, а всяка от постановките струва на ТМПЦ  между 25 и 30 хил. лева. „Като имате предвид, че залите във Виена и в Холандия са от порядъка на 5 до 10 хил. души, а един билет за опера е средно 50 евро, сами можете да прецените какви са пропуснатите ползи. Ние щяхме да се радваме поне на 200 хил. евро от едно турне“, каза Караперев. Според него още в началото се е знаело, че никаква сума няма да постъпи по сметките на ТМПЦ, а същевременно частният организатор на турнетата е ползвал музикантите, декорите, костюмите на  културната институция.

Караперев твърди още, че след избухването на скандала патронът на кабинета му и катинарът на външната врата са били сменени. „За да не възпрепятствам работата, докато съм в болнични, оставих два комплекта ключове на счетоводителите, да могат да влизат и да правят справка с папките. В момента нямам достъп до кабинета си“, каза Караперев. Той е поискал от прокуратурата да има техен представител, когато се върне в кабинета си на 19 март. 

Икономистът разкри също, че командировъчните разходи за изпитите, които Димова има в НАТФИЗ, също са за сметка на ТМПЦ. „Според нея това са едва ли не дребни проблеми, които не заслужават внимание“, коментира той.

По повод твърденията на Даниела Димова, че Атанас Караперев е изплатил крупна сума на частна рекламна фирма без знанието и подписа й, счетоводителят отговори: „Сумата от 10 200 лева не е платена само за един месец. 6 000 лева са за ноември, 4000 – за забавени плащания за минали месеци, а 1 200 лева са предплатени за рекламни материали за коледните празници“.

Караперев каза още, че след изтичане на договора с предишната рекламна фирма Димова по свое усмотрение е определила нова компания, която да прави афишите на театъра и операта, без да има обществена поръчка. "На всичкото отгоре определената от Димова фирма изпълнява поръчките на завишени цени – с 22% повече", допълни счетоводителят.

Във връзка с обвиненията на шефката на културната институция, че без знанието й главният счетоводител е подписал договор за изработката на две скулптури за оперетната постановка „Веселата вдовица“, Караперев каза, че това не е контракт, а писмено споразумение, за да можело  работата по изработката на скулптурите да започне.

Караперев не подмина и въпроса за служебните телефони, които Димова е дала на майка си и на сина си. Сметката на родителката на оперната певица е около 6 лева, колкото е таксата на телефона, а на сина й – до 30 лева. „На картата, която той ползваше, беше сложен лимит, защото първите месеци се беше поувлякъл и харчеше над 50 лева“, уточни Караперев. По думите му сметките на Димова за телефон се движат между 300 и 700 лева на месец.

Пресконференцията на Атанас Караперев трябваше да се проведе в Двореца на културата и спорта, но ръководството на Спортна зала вчера отказа да предостави зала на счетоводителя на ТМПЦ, след като станало ясно, че брифингът е организиран и платен от собственика на театър "Българан" Влади Янев.

Преди около месец Комисията по култура към ОбС на Варна, председателствана от шефката на ТМПЦ Даниела Димова, отказа да отпусне финансова помощ на театър "Българан" от общинската хазна. Искането на собствениците на частната отворена сцена беше за 20 тона мазут.

Преди броени минути собственикът на театър "Българан" Влади Янев потърси Дарик, за да опровергае информацията, че има нещо общо с пресконференцията на Атанас Караперев. Янев категорично отрече да е плащал за изявите на счетоводителя на ТМПЦ и се разграничи от конфликта между Даниела Димова и нейния обвинител. Той също така подчерта, че случаят с отказаната финансова помощ от общината няма никаква връзка с обвиненията към Димова. (актуализация - 15.59ч.)

Интервю с Влади Янев очаквайте утре.