Шакариян: Продължаваме да работим въпреки изхода на сделката за Транстриумф
Шакариян: Продължаваме да работим въпреки изхода на сделката за Транстриумф / снимка: vnews.bg

Амнезия вероятно са получили консултантите по сделката за придобиването на „Транстриумф” от страна на „Градски транспорт”, казва изпълнителният директор на частния превозвач Антраник Шакариян. Той мотивира изказването си с това, че сегашните твърдения на експертите са преобърнати на 180 градуса от предишните.

За Шакариян изходът на сделката е бил очакван, а решението на местните депутати – мъдро. „В крайна сметка смятам, че общинските съветници взеха мъдро решение, с което признаха публично, че „Транстриумф Холдинг” АД е по-добрата фирма, и с решението си за прекратяване на преговорите за сделка практически дадоха шанс на дружеството да продължи да съществува и да се развива”, добавя той.

Какви стъпки ще предприеме частното дружество след провала на сделката? Ще води ли дела срещу общината? Защо договорът между „Градски транспорт” и „Транстриумф” се пази в дълбока тайна? Тези и още въпроси пред изпълнителния директор на частния превозвач Антраник Шакариян постави Розалина Димитрова от регионалното издание „Твоят ден” - притурка на националните „24 часа“ и „Труд“.

Дарик радио направи всичко възможно да го открие още след съвместното заседание на финансовата и транспортна комисии, но той отказа изявление за аудиторията на Дарик. До редакцията ни бе изпратено интервю, което явно играе ролята на прессъобщение от фирмата. Публикуваме го без съкращения, въпреки че предпочитаме да зададем собствени въпроси на Антраник Шакариан, както и да получим отговори  лично от него.

Кой бе инициатор на идеята за сделката „Градски транспорт” да купи „Транстриумф” и защо приехте?

Инициативата при всички положения не беше на „Транстриумф холдинг” АД и това, надявам се, се помни.  Помните комисията по транспорт, на която ни се представяше  проектът за приемане от Общински съвет и ни информираха, че е препоръчително стартирането на преговори за изкупуване на дружеството ни, за да има Варна шанс да получи 100 млн. за устойчив градски транспорт. 10 месеца по-късно с имена е несериозно да говорим, но при всички положения инициативата тръгна от консултантите, след като приключиха с експертизите на двете дружества – „Градски транспорт” и „Транстриумф холдинг” АД. Явно същите тези хора са получили амнезия, защото сегашните им твърдения са на 180 градуса от предишните.

Какво е вашето обяснение за преобърнатата на 180 градуса позиция на община Варна и на ОбС за сделката? Приемате ли мотивите, обявени от Петър Радушев и консултантите?

Това е обяснимо поведение на управляващите. След като 10 месеца всички структури на местната власт работиха разнопосочно, изходът беше очакван. В крайна сметка трябваше да се намесят по-висши инстанции и да сложат край на този цирк. Отговорността за реализирането на проекта надделя пред това да се рискуват и изпуснат парите. Надявам се проектът да бъде финализиран успешно и ЕК да се довери на партньора на Община Варна. В крайна сметка смятам, че общинските съветници взеха мъдро решение, с което признаха публично, че „Транстриумф Холдинг” АД е по-добрата фирма, и с решението си за прекратяване на преговорите за сделка практически дадоха шанс на дружеството да продължи да съществува и да се развива.

Какви дела водите срещу община Варна и на какъв етап са?

В ход е оспорването на решението за избор на вътрешен оператор, но при така стеклите се обстоятелства не е изключено да решим да оттеглим иска си.

Какви мерки ще предприемете след провала на сделката? Предвидена ли е клауза в договора ви с „Градски транспорт” за пропуснати ползи, ако сделката не стане факт? На каква стойност е неустойката? Ще съдите ли дружеството, респективно община Варна?

В момента правим анализ на новата ситуация, за да си вземем нашето решение. Едно е сигурно обаче – фирмата ни е доказала професионализма си 21 години и не възнамерявам да се държим като еднодневка. Имаме ангажименти към нашите съграждани и към работещите в дружеството и ще продължим професионално да си вършим работата. Защото проектът си е проект, дай боже да стане, но ако нещата не се развият добре, някой все пак трябва да вози варненци и гостите на града ни. На последната комисия стана ясно, че има вариант и при успешно реализиране на проекта „Транстриумф” отново да работи и развива.

Защо договорът между „Градски транспорт” и „Транстриумф” е с такава степен на конфиденциалност, че е недостъпен дори за принципала на общинската фирма - ОбС? Кой има интерес от такава секретност и при какви условия бихте го представили в публичното пространство?


В действителност има такива клаузи, но си има ред за разкриването им. Аз не мога да говоря за степени на конфиденциалност, тъй като до момента не съм получил от „Градски транспорт” искане, в следствие на което и не съм забранявал разкриването на съдържанието на договора ни. Като всеки договор в него има страни, предмет, цена, права и задължения на страните, срокове и неустойки. Аз не виждам какво толкова се драматизира този договор. Нали ако аз не изпълнех някоя от клаузите щях да си нося последствията.

Какви са прогнозите ви за транспорта на Варна? Ще работите ли с общината и след като проекта получи зелена светлина от ЕК?

Както казах вече, продължаваме да работим. Колкото до прогнозите – видяхте, че имаме 51 съветници, специалисти по структуриране, организация и гарантиране на пътническите превози във Варна. Още 30-ина чиновници в Общината приемат себе си по същия начин. Ние не участваме в комисии и в разработката на проекти. Даже в повечето случаи сме и виновни. Обидно е някак, но на какво не сме се нагледали вече. През следващите месеци ще проличи нивото на техния професионализъм. Силно се надявам проектът да се осъществи и Варна да получи необходимите средства за модернизиране на градския си транспорт, защото до момента това става благадарение на частната инициатива.

Как ще успокоите вашите служители, които са в стачна готовност?

Ще отида с тях и всички заедно - един по един – 750 човека, ще целунем ръката на зам.-кмета Антон Жожев, който обявил, че трябва да му целуваме ръка, затова, че ни давал хляб. Той на нас. Затова ще му дам възможност да получи лично благодарността за отношението към собствениците, служителите и работниците в дружеството. Иначе варненци трябва да са спокойни. Ние няма да допуснем Варна да остане без транспорт и не искаме никой да ни целува ръцете за това ,че си вършим работата. Както по-рано заявих, ние сме се доказали като професионалисти, а професионалистите не влагат емоции и играят мача до последната секунда. Проектът е голям и се очаква да се реализира през 2014 г. ,а през всичкото това време , а  и след това трябва да се работи.