Сградата на Патентното ведомство с променен статут
Сградата на Патентното ведомство с променен статут / снимка: Sofia photo agency, архив

От публична в частна държавна собственост се променя статутът на сградата, в която се помещаваше Патентното ведомство във Варна. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание.

Имотът на ул. „Граф Игнатиев" №29 е с площ 202 кв. м., заедно с построена сграда от 153 кв. м. Правата за управление се прехвърлят на областния управител на област Варна, поради отпаднала необходимост за Патентното ведомство, се посочва в решението.

С друго свое решение министрите предоставят на Община Балчик правото на собственост върху втория етаж от административната сграда на пл. „21 септември" №6 в града. Към момента той се ползва от общинската данъчна служба. Решението на правителството създава условия за по-доброто управление на имота при запазване на функциите му.

За нуждите на Общинската служба по земеделие в Монтана кабинетът предостави на МЗХ управлението на част от имот - публична държавна собственост. Целта е да се осигури качествено обслужване на потребителите на административни услуги по-добър стандарт за обслужване на земеделските стопани. Офисът се намира в административната сграда на пл. „Жеравица" №1 в областния град.

Правителството промени статута на два имота от частна в публична държавна собственост и ги предостави безвъзмездно за управление на Националната компания „Железопътна инфраструктура" за изграждането на интермодалния терминал в Пловдив. Терените в местността „Узун пара" край с. Кадиево са с обща площ от 610 кв. м. Kaтo управител на железопътната инфраструктура, НКЖИ е бенефициент на средствата, предназначени за изграждането на обекта. Решението е предпоставка за своевременното издаване на разрешението за строеж на интермодалния терминал.