Сформираха кризисен щаб за освобождаването на кап. Собаджиев
Сформираха кризисен щаб за освобождаването на кап. Собаджиев / DarikNews.bg, архив

Кризисен щаб за освобождаването на задържания в Панама варненски капитан Светлозар Собаджиев е сформиран по инициатива на външния министър Николай Младенов и Българската асоциацията на морските капитани. На среща в министерството миналата седмица е обсъден случаят със задържания за трафик на наркотици български гражданин.

Светлозар Собаджиев беше арестуван от панамските власти на 28 март миналата година, тъй като на управлявания от него кораб „Маас Трейдър” бяха открити 169 кг кокаин. След няколкодневни разпити целият екипаж на плаващия под холандски флаг съд беше освободен, с изключение на българина.

Година и половина след ареста на сънародника ни българската държава предприе мерки по неговото спасяване след изричното настояване на Българската асоциацията на морските капитани и ВМРО. По случая вече се работи активно, разкри пред Дарик зам.-председателят на движението и варненски общински съветник Костадин Костадинов. Миналата седмица той обяви, че капитанът може да се върне в България, ако Министерството на външните работи подпише споразумение за правна помощ с Панама.

„Оказва се, че ние междувременно сме подписали такава спогодба и даже вече има един екстрадиран по нея. С други думи няма смисъл да се подписва нещо, което вече действа. Само че тази спогодба действа само за осъдени лица, а капитанът даже не е обвинен и дори не е разпитван“, обясни Костадинов.

За да бъде пуснат от затвора, кап. Собаджиев трябва да получи поне официално обвинение от панамските власти, обясни неговият колега кап. Стоян Ангелов, който активно помага за освобождаването на своя приятел.

По указание на външния министър Николай Младенов в средата на октомври българският консул от Мексико, който обслужва и Панама, ще посети в затвора кап. Собаджиев и ще разговаря с местните власти, почетния консул и защитата на задържания българския гражданин.