Сезон 2013: повече работа за по-малко пари
Сезон 2013: повече работа за по-малко пари / Дарик Варна, архив
Сезон 2013: повече работа за по-малко пари
66748
Сезон 2013: повече работа за по-малко пари
  • Сезон 2013: повече работа за по-малко пари

Сезон 2013-та е по-скоро успешен за варненския туризъм, въпреки че ръстът е едва с около 5 процента. Реализираните нощувки и туристите са повече в сравнение с миналата година, увеличение има и при приходите, но при тях процентът е по-малък, обясни пред Дарик доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

През това лято има известна промяна при туристопотока, разкри доц. Маринов. Пазарният си дял у нас е увеличил румънският пазар, увеличава се броят и на гостите от Украйна и Молдова. Често туристите се сблъскват с проблема с липсата на места за паркиране. Голяма част от гостите по комплексите идват у нас семейно с личните си автомобили и са доста затруднени в намирането на места за тях. Шумът и липсата на спокойствие пък отблъсква българските летовници от черноморските курорти, обясни доц. Маринов.

Ол инклузивът си остава най-търсен от гостите по родното Черноморие, тъй като им дава предварителна представа за парите, които ще изхарчат. Най-предпочитани от туристите са 4 и 5-звездните хотели.

Въпреки че специалистите вече правят обобщения и анализи на летния сезон, той все още не е приключил. Очаква се традиционно това да стане чак през октомври.

Подробности по темата, чуйте в звуковия файл: