Сесията все пак започна, от БСП напуснаха залата
Сесията все пак започна, от БСП напуснаха залата / Дарик Варна, архив

Общинската сесия, за която имаше съмнения, че ще се провали заради дългата липса на кворум, все пак започна. Общинският съветник, който попълни необходимото мнозинство от 26 избраници, беше Галина Крайчева-Иванова от групата на Добромир Джиков от партия „Българска партия Либерали“.

Преди началото на заседанието някои от местните парламентаристи отказаха да се подпишат, че присъстват на сесията и да се регистрират в електронната система за гласуване. Сред тях бяха съветниците от левицата, които по-късно напуснаха залата. От трибуната Светлана Такева обяви, че „БСП няма да участва в този фарс”. Подписи не положиха също Костадин Костадинов, Николай Недков, Ивайло Бояджиев и др.

Колегата им Янко Станев разкритикува действията на част от избраниците. Според него нерегистрирането е форма, с която съветниците изразяват неготовност да работят по въпросите, за които са избрани.

Заради патовата ситуация, в която изпадна Общинският съвет тази сутрин, гласуването ще бъде по старата система, т.е. с вдигане на ръка и поименно. Причината е, че в електронната система за гласуване са се регистрирали само 20 съветница, а в присъствения списък фигурират имената на 26 души.

В началото на заседанието клетва положи педагогът Анула Рашкова. Директорът на ОДЗ "Лястовичка" зае мястото на Павел Христов, който стана народен представител в 42-рото Народно събрание.