Сериен крадец влиза в затвора
Сериен крадец влиза в затвора / DarikNews.bg, архив

Районният съд наложи ефективно наказание на 39-годишен мъж за кражба. За извършени в условията на опасен рецидив и продължавано престъпление серия кражби в периода от 8 май до 4 септември миналата година, 39-годишният А. Якимов бе осъден на 1 година затвор, който да изтърпи при първоначален строг режим.

Голяма част от кражбите са извършени по идентичен начин, през непродължителен период от време – в три последователни дни от магазин на популярна търговска верига. Подсъдимият прилагал тактиката да взема от стелажите в магазина кутия с прах за пране и с нея да прикрива от охранителните камери отнемането на по-дребни козметични продукти (дезодоранти, афтършейв, душгелове). Той скривал под дрехите си откраднатото и връщал обратно праха за пране, като на касовата зона или не заплащал нищо, или таксувал само вафла. Управителят на магазина прегледал записите от видеокамерите и установил начина на извършване на кражбите, след което предупредил служителите си да бъдат бдителни при следващо посещение на подсъдимия. Така при третата си кражба Якимов бил заловен при опит да изнесе под дрехите си два дезодоранта.

В другия случай – на 4.09.2012 г., обект на посегателство от страна на подсъдимия станало жилището на негова родственица, което се намирало в съседство с неговото. Чрез счупване на стъкло на прозорец той проникнал в имота и отнел газов котлон с бутилка и медни вещи, които по-късно продал. Общата стойност на откраднатото при четирите отделни случая е 355 лева.

39-годишният мъж е осъждан за кражби.  Към настоящия момент причинените от деянията имуществени щети са възстановени на пострадалите. Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.