Семейство бере душа след натравяне с гъби
Семейство бере душа след натравяне с гъби / netinfo

Мъж и жена на около 60 години от село Игнатиево са с опасност за живота след консумация на отровни гъби. Това съобщи за Дарик д-р Снежа Златева, завеждащ клиниката по токсикология към Военноморска болница.

Вчера по обяд семейството се нагостило със саморъчно набраните гъби, които се оказали отровните зелени мухоморки. 15 часа по-късно се появили оплакванията - повръщане и диария. На натровените се прилага лечение по метода извънбъбречно почистване. Състоянието им обаче остава кричино.

Вчера вечерта за лечение в клиниката е бил настанен и 57-годишен мъж от Обзор. По думите на д-р Златева мъжът си е играл на руска рулетка - други са набрали гъбите, но отровните са се паднали точно на него.

Това е десети случай на натравяне с гъби във Варненско от началото на годината. След консумация на отровни гъби в началото на неомври почина 77-годишна жена от Долни Чифлик. Семейството й, което също се натрови, бе изписано днес от варненската токсикология.

Топлото и влажно време благоприятства за растежа на различни видове гъби. Да не се берат диворастящи гъби, предупреди токсикологът.