Сцените на ТМПЦ ще посрещат гостуващи представления
Сцените на ТМПЦ ще посрещат гостуващи представления / Darik Varna

Театрално-музикалният продуцентски център ще приема на двете си сцени гостуващи представления. Това заяви директорът на структурата Даниела Димова. Тя допълни, че всеки месец ще има десет свободни вечери за външни гостувания. Димова каза още, че
до този момент двете сцени са били негласно затворени за чужди трупи.

Нововъведението е едно от нещата, които шефката на ТМПЦ залага в управленската и кадрова политика. Предвижда се през 2011-та да се възроди театърът за деца и юноши. Тази година варненските средношколци и подрастващи ще могат да получат своя премиера на сцената на Драматичния театър.

Вече са утвърдени правила за създаване на статут на официален генерален спонсор на ТМПЦ, заяви Димова. Според нея отдавна е трябвало да се предприеме подобна стъпка.

Сред основните цели, които ТМПЦ ще се постарае да постигне през 2011 година, е операта да задържи броя на реализираните си представления на 120, а театърът да достигне 140. По отношение на броя на зрителите и средната посещаемост Димова се надява стойностите да останат същите за операта, а за театъра да се повишат два и половина пъти.

Ще бъде създаден Златен фонд. Той ще включва представления, предизивикали най-голям зрителски интерес. Те ще се играят периодично. Предвижда се оперните да са 20, а театралните - 10.

Димова увери, че няма да има кардинални промени в репертоара на операта, но в театъра ще има стремеж към по-балансиран афиш. Директорът на ТМПЦ обясни, че това означава съотношение от 70 % комерсиални пиеси с висока художествена стойност, 20 % иновативни представления и 10 % камерни. Димова каза още, че до момента са преобладавали основно последните, а е нужна продукция, която да привлича повече хора. В репертоара на варненската трупа ще се появят и комедии. Представления, които събират по-малко от сто души, ще бъдат сваляни.