Сбъдната мечта: Спортът във Варна отново има свой дом - легендарния Юнашки салон
Сбъдната мечта: Спортът във Варна отново има свой дом - легендарния Юнашки салон / © Симона Илчева, Михаил Новаков

Юнашкото движение остава в историята като най-старата и заслужила организация за развитието на физическата култура в България, въпреки сравнително краткото си съществуване от около 50 години. Може би най-ярка следа движението е оставило в речта ни - "българи, юнаци", скандираме ние на стадиона или пред телевизора в подкрепа на отбора или състезателя, представящ България.

Юнаците

"Телесно и здравно развитие на личността; нравствено възпитание и изграждане характера на младото поколение; духовно и културно възпитание на младежта, приобщаване към европейските ценности и идеи". Toва са някои от идеалите на юнашкото движение, очертани от идеологa му в България, Тодор Йончев, през 1898 г.

Но това далеч не е всичко. Още през първите години от съществуването на организацията се изграждат салони за спорт в страната. Един от тях, Юнашкият салон във Варна, днес е сред емблематичните сгради на града както от архитектурна и културна гледна точка, така и от чисто емоционална. Днес Общината, с подкрепата на JESSICA, може да се похвали с възстановяването на Юнашкия салон и на част от дейностите, които са заложени в него още от самото му начало.

Всички подробности и условия за финансиране и кандидатстване по инициативата JESSICA можете да откриете тук

Сбъдната мечта Спортът във Варна отново има свой дом  легендарния Юнашки салон
netinfo

Историята на Юнашкия салон

Сградата е построена по проект на архитект Манол Йорданов Стателов, с дарения от граждани, частично финансиране от Общината и с участието на няколко спортни организации. Тя е открита през 1911 г. на площад „Митрополит Симеон". От този период датират и изписаните на фасадата послания: "Смелост, стройност, солидарност, здраве, труд и постоянство", запазени и до днес.

От самото начало Юнашкият салон събира младежта за обучение в гимнастически упражнения, танци, лека атлетика, бокс, фехтовка, вдигане на тежести, борба и всички модерни за онова време спортове като баскетбол, волейбол, футбол и дори бейзбол. Любопитен факт е, че през първите си години салонът става и място за провеждане на първата премиера на варненския симфоничен оркестър.

Историческите катаклизми на 20 век неизбежно оставят своя отпечатък върху Юнашкия салон. Още през Балканската война в току-що построения салон временно са настанени войскови части. По време на Втората световна война пък той е превърнат в убежище за германски войници. Пожар в края на войната унищожава до голяма степен материалната база. Но най-тежки са последствията за сградата след превръщането й в склад за жито. Тогава за пръв път е застрашена нейната цялост, тъй като никой не се замисля колко тона могат да носят колоните й и под тежестта на струпаното зърно подът пропада. Въпреки нанесените трайни щети на Юнашкия салон и разпада на Юнашкото движение, мястото и през соца остава средище за варненската общественост и място за тренировки и срещи на спортисти.

Сбъдната мечта Спортът във Варна отново има свой дом  легендарния Юнашки салон
netinfo

"Допреди 10 години, въпреки лошото си състояние, вътрешната спортна част на Юнашкия салон се използваше за спортове като бокс и баскетбол, докато не започнаха да се организират техно партита и от вибрациите сградата съвсем се повреди", разказва Кристиана Генчева, главен експерт спортни дейности към Дирекция "Спорт" на Община Варна, като припомня перипетиите около съществуването на сградата - преминаването й в държавна собственост, заплахите за събарянето или продажбата й.

През 2014 г. зданието официално е обявено отново за общинска собственост и това поставя началото на конкретни мерки от страна на Община Варна за пълното възстановяване на Юнашкия салон, за да може залата да предоставя повече възможности за забавление, спортен и културен живот на местната общност, кaквато е и целта на европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA - да спомага за реализирането на градски проекти с висока обществена значимост.

Настояще

Срещаме малкия екип от Дирекция спорт в Младежкия дом във Варна, където те работят временно в очакване да се настанят в новия Юнашки салон. Заразяващ е ентусиазмът, с който Кристиана Генчева говори за проекта и обновлението на сградата, обявена през 1982 г. за културно и архитектурно наследство. При обиколката ни в салона през лятото на 2015 г., който все още прилича на строителна площадка лято, тя с гордост отбелязва, че ремонтната дейност е изцяло съобразена със статута на сградата като паметник на културата. "Външната фасада ще бъде почти изцяло съхранена, дървената конструкция на покрива и керемидите ще бъдат запазени", допълва тя. Показва ни и помещението, в което се е намирал кабинетът на баща й, когато той е бил председател на окръжния съвет на БСФС във Варна. Генчева идва от семейство на спортисти и самата тя се е занимавала активно с художествена гимнастика и е минала през различните етапи на спортната кариера - състезател, треньор, ръководител на спортен клуб, за да заеме накрая настоящия си пост. Както за нея, така и за останалите представители на спортната общност във Варна обновлението на Юнашкия салон е дългоочаквано събитие и сбъдва мечтата спортът във Варна да си има дом.

От началото на 2016 година вече е отворена за посетители новата спортна зала. Тя е подходяща за практикуване на различни спортове като борба, тенис на маса, танци и бадминтон.

Сбъдната мечта Спортът във Варна отново има свой дом  легендарния Юнашки салон
netinfo

"В нея няма да е възможно, както по-рано, да се тренира художествена и спортна гимнастика или пък баскетбол, защото пространствените изисквания при практикуването на подобни спортове вече са различни", обяснява Кристиана Генчева. Залата е предвидена най-вече като място за тренировки и за провеждане на турнири на професионални и аматьорски спортни клубове, а зрителската трибуна предлага 70 седящи места. Финансирането на ремонта, оборудването на спортната база и осигуряването на съвременна аудио-видео техника се случва благодарение на JESSICA.

Новият Юнашки салон позволява използването на мястото от по-широк кръг хора, защото освен спортната зала, той вече функционира и като музей на спорта, място за концерти, кръгли маси и други културни инициативи. В хода на общественото обсъждане е било взето решение на стените на обновената сграда да бъдат поставени снимки на заслужили варненски спортисти, като олимпийски и световни шампиони и медалисти. Използваните фотографии са от архива на Юнашкия салон, както и от личните архиви на варненци. Имената на медалистите са поставени и на отделни плочи при входа на Юнашкия салон. В бъдеще тук ще могат да се видят и други реликви от спортното минало на Варна, които тепърва ще се набират чрез дарения от спортната общественост на града.

Сбъдната мечта Спортът във Варна отново има свой дом  легендарния Юнашки салон
netinfo

Бъдеще

Красотата и функционалността на сградата както и централното й разположение в близост до Катедралата са предимства за превръщането на Юнашкия салон и в туристическа атракция, която ще предлага богатата програма от спортни и културни събития. Успешното управление на сградата ще гарантира възвръщаемостта на инвестицията и устойчивото развитие на Юнашкия салон в бъдеще. Планира се създаването на интерактивен електронен портал, който да дава информация за историята на Юнашкия салон и изобщо на спорта във Варна. Новото кафене в сградата е удобно място за срещи и има потенциала да привлича ежедневно публика със своя уютен и модерен интериор. Ремонтираното пространство ще предостави много възможности за забавление, спортен и културен живот на местната общност, а това е именно целта на JESSICA - да реализира градски проекти с висока обществена значимост.

Сбъдната мечта Спортът във Варна отново има свой дом  легендарния Юнашки салон
netinfo

Проектът в цифри и факти

Инвестицията е за над 2 млн. лева, като 1,8 млн. лева се отпускат от Регионалният фонд за градско развитие и Societe Generale Експресбанк с 15-годишен инвестиционен кредит. Средствата по линия на европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA чрез Регионалния фонд са в размер на 600 000 лева, а банката осигурява съфинансиране от 1,2 млн. евро.

Всички подробности и условия за финансиране и кандидатстване по инициативата JESSICA можете да откриете тук!

Сбъдната мечта Спортът във Варна отново има свой дом  легендарния Юнашки салон
netinfo