Санират училище и детска градина
Санират училище и детска градина / netinfo
Кметът на Варна вече е член на Комитета на регионите в Брюксел, по силата на което той ще бъде в състава на комисията по урбанистика. Предстои Кирил Йорданов да избере още една комисия – засега градоначалникът се двоуми дали това да е комисията по социални дейности и здравеопазване, или по образование.

В рамките на плана за сътрудничество между община Варна и хамбургския район Аймсбютел днес на посещение при кмета бяха архитекти от Хамбург. На работна среща в Община Варна те обсъдиха идеята за изготвяне на съвместен проект за саниране на сградите на училище „Константин Арабаджиев” и ОДЗ 39.

Финансиране на проекта ще се търси или по линия на еврофондовете, или от общинския бюджет, каза кметът.

Завеждащият дирекция „Архитектура” в районната служба на Аймсбютел, арх. Райнхард Буф, е оптимист, че Варна бързо ще реши проблема със санирането, но това трябва да се превърне в държавна политика, категоричен е арх. Буф и добави:

„В Германия имаме сгради, които са на повече от 100 години, а след падането на Берлинската стена в страната имаше много панелни блокове, които също бяха санирани и си заслужава вие да последвате нашия пример, защото по този начин могат да бъдат спестени много големи разходи на енергия. Естествено, трябва да има държавни програми за саниране, но аз виждам, че чрез тези нови проекти Варна и България се намират на верния път” , каза за Дарик арх. Райнхард Буф.