Само едно училище във Варна с камери на матурите
Само едно училище във Варна с камери на матурите / netinfo

4722-ма души от област Варна са подали заявления за явяване на матурата по български език и литература на 17 май, съобщи за Дарик Николинка Даскалова, началник на Регионалния инспекторат по образование. В това число се включват и завършилите през предишни години, които не са се дипломирали. 4817 човека трябва да се явят на матурата по математика на 19 май. Част от тези ученици ще бъдат наблюдавани с камери, тъй като идеята на образователното министерство за въвеждане на видеонаблюдение в школата, е реализирана само в едно варненско училище – Морската гимназия “Св. Николай Чудотворец”.

Поетапно, до началото на учебната година през септември, камери ще се поставят във всички училища в областта, обясни Николинка Даскалова. Според нея наблюдението не би трябвало да създава напрежение по време на матурата. А и ако все пак някой се опита да препише, вероятността да бъде забелязан е по-голяма.

Във Варненската морска гимназия камери са поставени навсякъде, където ще се проведат зрелостни изпити, тоест в 13 кабинета, съобщи директорът на училището Пепа Василева. Педагозите обаче настояват да има видеонаблюдение и на входа и в двора на гимназията, за да се вижда, ако в училището влизат външни лица.

Едно от правилата при провеждане на матура, е да се осигурят равни условия за провеждане на изпита по всички места. На въпрос дали е равностойно зрелостниците само в едно училище да бъдат наблюдавани с камери на изпитите тази година, Пепа Василева отвърна, че до известна степен това не е редно, но се разчита на отговорната работа на квесторите по останалите училища.