Само 280 лева оборот прави дискотека на крайбрежната алея
Само 280 лева оборот прави дискотека на крайбрежната алея / Sofia Photo Agency, архив

От 280 на 4 245 лева скочи оборотът на варненска дискотека при проверка на НАП, съобщиха от териториалната дирекция на приходната агенция. Преди пристигането на данъчните заведението декларирало дневен оборот от 280 лева, а в присъствието на екипа на приходната агенция оборотът се увеличил неколкократко.

При направените проверки на почти всички нощни заведенията по крайбрежната алея оборотите са се увеличили от 60 до 1 400 %. Заради установеното масово укриване на обороти от проверяваните е взета информация за продажбите по дни и месеци за 3 години назад. Данните ще послужат, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните години и той ще бъдат обложен с полагащия се за него данък, заедно с лихвите за всички недекларирани приходи назад във времето.

От проверените шест дискотеки на морския бряг на 2 е извършена пълна инвентаризация. На собствениците на най-големите нощни заведения ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години.

При извършените 33 проверки по спазване на данъчното и осигурителното законодателство са съставени и осем акта за установяване на административно нарушение, като шест от тях са за неиздаване на касов бон, а 2 са за разлика в касовата наличност.

Засилено присъствие на данъчни инспектори ще има до края на летния сезон, като ще бъде увеличен броят на проверяваните обекти по цялото Северно Черноморие, предупреждават от НАП.