Салмонелата във Варна тръгнала от птиче месо
Салмонелата във Варна тръгнала от птиче месо / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Салмонелата във Варна тръгнала от птиче месо
56560
Салмонелата във Варна тръгнала от птиче месо
  • Салмонелата във Варна тръгнала от птиче месо

Птиче месо е вероятната причина за масовото заразяване на деца от салмонела във Варна. Миналата седмица 15-ина деца бяха приети в болница със съмнение за отравяне от три детски кухни в града, които веднага бяха затворени. Днес кухните отново отвориха врати, а проверка показва, че салмонела в детските кухни няма – нито в помещенията, нито сред персонала. Кой е източникът на заразата, ще бъде обявено официално до края на деня, когато Агенцията по храните ще излезе с окончателните резултати от проверката.

„Първоначалните данни показват, че заразата е тръгнала от пилешко месо, доставено от фирма”, заяви шефът на социалната комисия в местния парламент д-р Лидия Маринова, която не съобщи името на компанията.  „Вероятно само част от месото е било заразено. От там идва и фактът, че само няколко деца от общо 900, които се хранят от тези кухни, са били поразени от бактерията”, допълни председателят на ОбС Николай Апостолов.

Въпросът, който изниква сега, е – доколко сигурни и безопасни са храните, които се доставят на детските кухни. 

„Агенцията по храните да не идва, когато каруцата се обърне, а когато издава сертификати, когато издава документи за качество. Няма нужда Агенцията по храните да идва да притеснява моите готвачки и да се занимава с нас, ами да реши проблема от дъно – как е влязло това месо в складовете, как е излязло от завода производител”, заяви пред Дарик прокуристът на дружеството „Стопанска и спомагателна дейност“ Иванка Яначкова. Общинската фирма приготвя храна за 4 600 варненчета.

„Ние не си избираме сами доставчиците. Прави се публичен търг, те се явяват, а ние имаме много високи критерии. Абсолютно всички доставчици са регистрирани по ISO. Това означава, че някой им е издал сертификат за качество, някой гарантира за тях – това е Агенцията по храните.

Същевременно Иванка Яначкова призова за отговорно отношение от страна на родителите.  Храната е изчислена за един прием и затова е добре да се дават супа, основно ястие и десерт. Това, оказва се, масово не се спазва.

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл