С нов ехограф се сдоби Медицинският център в Аксаково
С нов ехограф се сдоби Медицинският център в Аксаково / снимка: Дарик Варна

С нов модерен ехограф се сдоби Медицинският център в Аксаково на днешния Бабинден. Съвременната апаратура дава възможност за 3D/4D визуализация на плода при бременните жени, за по-прецизна дигностика на коремните органи в областта на гастроентерологията, както и за цялостен оглед на отделителната система в нефрологията, изтъкна управителят на Медицинския център в малкия град д-р Лиляна Попова. Тя обясни, че с новата техника може да се прави също диагностика на различни образувания на млечните жени, както да се следи за патологични изменения на щитовидната жлеза.

Апаратът е на стойност 70 000 лева, осигурени от общинския бюджет. „Тези средства са от преизпълнение на собствените ни приходи”, уточни кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов. По думите му със закупуването на новия ехограф почти е затворен цикълът от модерно оборуване в Медицинския център.

Инж. Стоилов припомни, че през последните години със средства от местната хазна са купени нов рентгенов апарат, авторефрактометър за компютърна диагностика на зрението, както и съвременен апарат за преглед на слуха. Изцяло подменено е оборудването за рехабилитация и физиотерапия и е осигурен нов биохимичен анализатор в клинична лаборатория.

Следващата стъпка, която предстои, е цялостно саниране на сградата на Медицинския център, допълни инж. Стоилов.