С мост отварят „Царевец” към „Ген. Колев”
С мост отварят „Царевец” към „Ген. Колев” / Дарик Варна

До края на годината северното платно на ул. „Царевец" ще бъде отворено за движение на автомобили. Това ще стане благодарение изграждането на мост, който ще свърже двата края на прекъснататата улица. В момента северната част на „Царевец", между бул."Осми приморски полк" и ул."Ген.Колев", се пресича от дере, което е довело до превръщане на улицата в паркинг.

Мостът трябва да бъде готов до 50 работни дни, или в края на ноември. Стойността на проекта е 700 000 лева и ще се финансира от община Варна, обяви кметът Кирил Йорданов, който даде старт на изграждането. Съоръжението ще е с дължина 21,60 и ширина 11 метра. Пътното платно ще е широко 7 метра, с два тротоара по 2 метра. Безопасното преминаване на пешеходците ще бъде гарантирано със светофар.

След изграждането на моста улица „Царевец" ще стане еднопосочна, като по северното платно движението ще се извършва в посока от бул."Осми приморски полк" към ул."Ген.Колев". По южното платно на „Царевец" автомобилите ще се движат в обратната посока. На двете кръстовища също ще бъдат поставени светофари.

Ул."Ген. Колев" ще се сдобие с 4 платна в участъка между ул."Чаталджа" и моста под бул."Левски". Разширяването на пътя ще е за сметка на тротоарите, като четирите платна ще са широки по 3,5 метра, посочи Петя Дукова, началник отдел "Паспортизация и регистрация строежи" в Общината. Уширяването ще стане в рамките на проекта на стойност 7,374 млн. лв., спечелен от Община Варна по програма "Регионално развитие".

15 юли 2012 г. е срокът за завършване на проекта, посочи Дукова. С евросредствата ще бъде реконструирана ул. "Генерал Колев" - от ул. "Чаталджа" до бул. "Христо Смирненски", северното платно на ул. "Царевец" - от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Генерал Колев", както и междублоковото пространство между улиците "Чаталджа", "Драва чех", "Ген. Колев" и "Цар Асен".

Вече има „зелена светлина" за изграждане на кръговото кръстовище на изхода на Алея Първа по пътя за курортите. Пристигнали са и последните съгласувателни писма от минитерство на транспорта, обяви кметът Кирил Йорданов. От утре започва обозначаването, а веднага след това и строителните работи.

За градежа на кръговото движение се изчакваше и изтеглянето на летовниците. Очакванията са новото кръстовище да сложи край на задръстванията в района.