РЗИ с нова проверка за чистотата на водата на Офицерския плаж
РЗИ с нова проверка за чистотата на водата на Офицерския плаж / Dariknews.bg

РЗИ Варна ще направи ново измерване на чистотата на водата на Офицерския и други варненски плажове. Очаква се това да се случи утре или най-късно във вторник, като резултатите от пробите ще излязат в рамките на 72 часа. Това заяви пред Дарик директорът на РЗИ Варна д-р Светла Станева.

Последното измерване на чистотата на водата по варненските плажове беше преди две седмици. Тогава проверката на Здравната инспекция установи наднормено съдържание на опасните бактерии "ешерихия коли" и "чревни ентерококи" в морската вода на Офицерския плаж.

Беше издадено предписание до Областна администрация, Община Варна, РИОСВ, Басейнова дирекция и ВиК. Областният управител свика работна група, която да се заеме с изясняването на причините за замърсяването на водата, като междувременно къпането на плажа беше забранено.

„Радвам се, че отговорните институции реагираха своевременно и се заеха с установяването на причините. Ние ще направим още едно замерване, след което в рамките на 72 часа ще излязат актуалните резултати за този и останалите плажове във Варна“, заяви д-р Станева.