Ръст в цените на агнешкото, олиото и пилешкото във Варна
Ръст в цените на агнешкото, олиото и пилешкото във Варна / sxc.hu

Покачване на цените на дребно на агнешкото в големите търговски вериги във Варна се отчита за периода 15-22 август. В мрежата цяло агне се търгува за 12.24 лв/кг. Същата е цената и на плешката и бута. Покачването е с 11.4 %, сочи ценовият анализ за периода на Министерството на земеделието и храните.

Изменение в цената на този вид стока се отчита единствено за Варна. Повишението обаче не прави морската столица първенец по цена на агнешкото. От министерството уточняват, че покачването във Варна възстановява нивата от преди две седмици, след като през предходната седмица бе отчетено поевтиняване.

В големите търговски вериги в страната стойността на агнешкото продължава да варира между 11.99 лв/кг (Хасково) и 13.35 лв/кг (Плевен), а в останалите магазини достига до 14.20 лв/кг (Велико Търново).

Леко понижение пък бележи цената на брашното във Варна през анализирания период.  Намалението е с 2 %. Така то се търгува за 1.02 лв. в големите магазини и за 1.09 лв. в малките.

Като цяло се е покачила средната цена на брашното на едро за страната. Ръстът е с 1.1 % в сравнение с предходния период. Килограм се предлага за 0.94 лв. Повишението засяга около половината от областите в страната. 

Варна остава първенец по цена на едро на яйцата с размер М. Те се предлагат по 0.24  лв. В големите търговски вериги вървят по 0.26 лв., а в малките магазинни по 0.23 лв. На места като Пазарджик и Хасково нивата достигат 29 ст.

Ръст се отчита и в цената на олиото за цялата страна. Повишението е с 1.5 %, което означава, че през анализирания период литър се е търгувал средно за 2.78 лв. Във Варна продуктът е предлаган на едро за 2.83 лв., за 3.05 в големите магазини и за 3.15 лв. в малките. Отчетеният ръст за морската столица е по-малко от процент.

Без съществена промяна за страната остават цените на пилешкото месо, както на едро, така и на дребно, показва анализът. През наблюдавания период предлагането на замразено пиле обхваща ценовия диапазон от 3.25 лв/кг (Монтана) до 4.10 лв/кг (Благоевград, Варна и Разград). Отбелязаният ръст в морската столица е в рамките на 1 %.

Същата остава цената на килограм захар във Варна. Тя се предлага за 2.18 лв. в големите магазини и за 2.33 лв. в малките.