Ръст от над 7 млн. лв. за образование в актуализацията на бюджет 2014
Ръст от над 7 млн. лв. за образование в актуализацията на бюджет 2014 / DarikNews.bg

Ръст от повече от 7 млн. лв. бележи актуализираният бюджет на Варна за 2014 г. в сферата на образованието. Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент. Актуализираният бюджет на Варна за 2014 г. възлиза на 229 117 000 лв. при първоначално заложени 222 070 000 лв.

Промяната идва от получени субсидии и трансфери от централния бюджет, както и от компенсирани промени по бюджета на общината, вследствие на решения на общинския съвет и кмета Иван Портних.

Получените субсидии от държавния бюджет са за учебници и помагала, ремонт и подобряване на материалната база, безплатен превоз на учениците до 16 години, стипендии и др. С решение на варненския общински съвет са отпуснати пари за възстановяването на щетите от наводненията, за нови корпуси на няколко детски градини и разкриването на целодневни подготвителни групи в четири общински училища.

На днешното си заседание съветниците от образователната комисия получиха и доклад от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” относно сътрудничеството между общинската администрация и варненските вузове. Директорът на дирекцията Лилия Христова коментира, че ще има всеобхватна програма и сътрудничество между администрацията и университетите във връзка със спечелването на приза Европейска младежка столица през 2017 г.