Руснаци и германци с мераци за първи крематориум във Варна
Руснаци и германци с мераци за първи крематориум във Варна / netinfo
Две чужди фирми проявяват интерес за построяване на крематориум във Варна, разкри пред Дарик управителят на общинска фирма “Обреди” Любомир Любчев. Предложение за изграждане на крематориум в морската столица е имало още преди няколко години, но то е било отхвърлено от местната администрация.

Към днешна дата подобен интерес проявяват руска и немска фирма. Изграждането на крематориум може да стане за 14- 16 месеца, а цената му да не надхвърли 3 млн. евро. И двата проекта са много добри, защото са съгласувани с европейските изисквания. Подходящи терени за бъдещия крематориум има в гробищните паркове в кв. Аспарухово и село Тополи, посочи Любчев.

Централните варненски гробища, както и тези във "Виница" са изчерпани на 99 %. Там се погребват хора, само ако са закупили за вечни времена гробното място или искат да бъдат положени при свой роднина. Местната администрация е в процес на разговори за разширяване на гробищните паркове чрез закупуване на имоти в близост до гробищата в квартал “Виница” и това в с. Тополи. В първия случай става въпрос за парцел от 30 дка, а във втория - за 50 дка, добави още директорът на фирма “Обреди”.