Руски виртуози с концерт на Варненско лято
Руски виртуози с концерт на Варненско лято / netinfo

Световно признатите музиканти от струнен квартет Бородин ще излязат пред варненската публика от 19,30 часа днес в Градската галерия. Концертът на руските интрументалисти е част от поредицата „Именити европейски квартети" на фестивала „Варненско лято" 2009.

Квартет Бородин е формация със специално място в света на камерната музика. Той е уникален със своята непрекъсната над 60-годишна история, през която успява да съхрани своята собствена изпълнителска традиция. Особеният афинитет на състава към руския репертоар се развива в общуването с Шостакович, който лично е наблюдавал разучаването на всеки един от своите квартети.

Ансамбълът изпълнява богат репертоар от творби на Бетовен, Шуберт, Прокофиев, Бородин, Чайковски и е аплодиран на големите сцени по света. Музикантите работят през годините с Шостакович, Рихтер, Ростропович, Башмет, Н. Гутман и Кр. Ешенбах. В чест на своя 60-годишен юбилеен сезон през 2005 изпълнява всички квартети на Бетовен в Концертгебау, Амстердам и Мюзикферайн във Виена, изнася гала концерти в Москва , в Уигмор хол, Лондон и в Театр де Шан-з-Елизе в Париж, рецитали в Мадрид, Ротердам, Брюксел, Женева, Мюнхен, Лисабон, Барселона, Атина, Кьолн, Истанбул, Цюрих, Берлин, Москва, Ню Йорк и Лондон.

В дискографията на квартета има сериозен фонд от записи за фирмите EMI, Virgin Classics, RCA и Teldec. Лейбълът Chandos издава всички квартети на Бетовен. Първият диск на Квартета от лейбъла Onyx, включващ творби от Бородин, Шуберт, Веберн и Рахманинов е номиниран през 2005 за Грами в категория „Най-добро камерно изпълнение". Сред записите към лейбъла Teldec, тези, на квартети на Чайковски и Спомен от Флоренция, Шубертовите струнни квинтети, Седемте последни думи на Хайдн и диск с Руски миниатюри получават широко признание.

В програмата на концерта във Варна ще прозвучат произведения на Хайдн, Стравински, Александър Бородин и Шостакович.