Руска есетра се появи в морето край Варна
Руска есетра се появи в морето край Варна / Дарик Варна, архив

Морски специалисти се натъкнаха на руска есетра при проучване на биоразнообразието край родния бряг. Учените са засекли няколко малки риби от защитения вид с размер около 40 см., разкри експертът по рибите Марина Панайотова от Института по океанология. Тя обясни, че причина за появата на есетрите край родния бряг е кампания за зарибяване от страна на Русия.

Руската есетра може да достигне до 2 метра дължина и 30 кг тегло. Ценена е много заради хайвера.

Немската есетра пък вече не се среща край българския бряг. Все още обаче в родното море се хващат единични бройки скумрия, посочи Панайотова.

Общо 37 видове риба плуват край родния бряг, показват последните проучвания на варненските учени, направени в морето между носовете Галата и Емине. Нови нетипични за Черно море видове не са открити.

Проучванията показват влошаване на запасите от калкан и барбуня. Като цяло учените отчитат намаляване на рибните запаси.

Стопанските видове са 9. Идентифицирани са и 28 вида нестопански риби, сред които редкият вид Кеслерово калканче, което на дължина достига до 10 cm.

Океански „пришълци" изяждат храната на хамсията и сафрида

„Нашественици" от Атлантическия океан нанасят щети на екосистемата в региона. Става въпрос за ктенофората Мнемиопсис лейди - подобно на медуза същество с размери 10-12 см., което се храни със зоопланктон. Това е храна и за хамсията и малките на сафрида, обясни Кремена Стефанова от Института по океанология.

Мнемиопсис лейди е инвазивен вид, проникнал в морето ни още през 80-те години чрез баластни води или прилепнал за корабите. Появява се и в зоните за къпане, но не е опасен за здравето на човека, увери специалистът.

Появата на медузи край брега през август и септември е нормално явление, отбелязаха още варненските океанолози.

Последните наблюдения на биоразнообразието са направени като част от изпълнението на проект „Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно РДМС (ISMEIMP)". Той е на стойност 1 357 557 лв. Реализира се от Басейнова дирекция за Черноморския район, в партньорство с Института по океанология.