Русия може да ни осъди за „Южен поток”, ако проектът не бъде изпълнен
Русия може да ни осъди за „Южен поток”, ако проектът не бъде изпълнен / South-stream-offshore.com

Русия може да ни осъди за „Южен поток”, ако проектът не бъде изпълнен. В същото време изпълнението му в настоящия вид ще бъде възпрепятствано от Брюксел. Това заяви в „Седмицата” на Дарик евродепутатът Светослав Малинов. В рамките на дебата между българските евродепутати стана ясно, че договорът е представен на Европейската комисия през януари от ГЕРБ, като отговорът е пристигнал през август при правителството на Пламен Орешарски. Според евродепутата Ивайло Калфин е трябвало да се направят стъпки за дерогация.

През октомври е имало среща в Брюксел, на която е обяснено, че проектът не може да се случи в настоящия му вид, обясни Светослав Малинов: „Ще продължи натискът на Русия и „Газпром”, ще се правят инвестиции и най-накрая след като стане абсолютното анулиране и невъзможност да се защити тази инвестиция, Русия ще ни съди и ще поиска да плащаме неустойки”.

Евродепутатът Ивайло Калфин обобщи проблемните точки в договора: „Очевидно е, че този договор, който е сключен, противоречи. И това беше много ясно казано от Европейската комисия. Ако не съм съгласен с това, което направи правителството,. това е неговата реакция, която каза „Да се оправя Европейската комисия с този договор”. Няколко неща противоречат според това, което написа комисията. Първото е, че не може една и съща фирма да е собственик и доставчик, второто е, че трябва да има възможност и за други доставчици, третото е, че цената трябва да се определя от националния регулатор, а това не е включено в договора. Има един куп условия, които са свързани с експлоатацията”.

Слави Бинев се включи по темата с аргумента: „Г-н Борхарт (бел.ред. Клаус Борхард, директор по енергийните пазари в Европейската комисия), който ръководи този отдел, каза, че докато не бъде приведено в съответствие с европейското законодателство, просто няма да се допусне по никакъв начин този проект да стартира. По простата причина, че начинът, по който е сключен, дават възможност за корупционни методи”.

Според Андрей Ковачев през януари не е представен договор, а проект на такъв: „Ние трябва да разберем дали има полза от него. Защо изведнъж цената на „Южен поток” на българската територия скочи с такава огромна сума. Нямаме никакви параметри. Абсолютно същото се повтаря с Белене – непрозрачно, цените са неясни, ползите за България са неясни. Тогава ние не можем да бъдем за този проект”.

Евродепутатът Станимир Илчев застъпи мнението, че: „Българите, като първа държава по суша, през която минава този поток, би трябвало това да ни интересува най-напред. Защото, ако се работи под капацитета, ние няма да имаме приходи от транзитните такси. Ако се работи на равнището на капацитета, ще имаме бавно възстановяване на собственото ни участие и някакви приходи в далечно бъдеще. Ако се напълни тръбата мощно, ще имаме по-големи изгоди”.

Първата копка на българския участък от „Южен поток” бе направена в края на октомври тази година.