Румънски полицаи вече патрулират край Варна
Румънски полицаи вече патрулират край Варна / Sofia photo agency

Двама румънски полицаи са вече в курорта „Златни пясъци" и ще помагат за опазване на реда край Варна. Това съобщи за Дарик шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров.

Командироването на румънските служители на реда стана възможно след подписване на меморандум между вътрешните министерства на двете съседни държави. Документът предвижда създаването на съвместни екипи от български и румънски полицаи, които ще патрулират по Черноморското крайбрежие на двете страни. Сътрудничеството ще се осъществява на реципрочна основа. Полицаите от северната ни съседка няма да носят оръжие и ще оказват съдействие на домакините при проблеми с техни сънародници.

Двамата румънски униформени ще останат тук 3 седмици, след което на тяхно място ще дойдат други двама румънски служители на реда. Те ще патрулират с полицаи от Пето РПУ-Варна, в чийто район освен курорта „Златни пясъци", попадат останалите курортни комплекси и местности северно от Варна, както и квартал Виница. Става въпрос за представители на Охранителна полиция, които обаче имат правомощия по румънския Закон за движение по пътищата, уточни комисар Димитров.

Полицейските велопатрули в курорта „Златни пясъци" са вече история, посочи варненският МВР шеф. През 2006 г. в най-големия курорт по северното ни Черноморие полицаите се качиха на 24 оборудвани двуколесни возила. Средствата за екипите на реда бяха осигурени от вече несъществуващата Агенция по туризъм.

За опазване на реда и сигурността във Варненско има командировани полицаи и от вътрешността на страната, каквато е обичайната практика, припомни комисар Димитров.

С двама от командированите край Варна полицаи миналото лято се разрази сексуален скандал. 30-годишните разградски полицаи Драгомир Димитров и Анани Велев са изправени на съд за осъществени полови контакти с непълнолетно, психичноболно момиче, както и за злоупотреба със служебно положение. Инцидентът станал в комплекс „Камчия". Някои от действията на подсъдимите са били заснемани с мобилни телефон, като част от направените видеоклипове са и веществени доказателства по делото.