РУМИ НЕЙКОВА Е ОЛИМПИЙСКА ШАМПИОНКА!
РУМИ НЕЙКОВА Е ОЛИМПИЙСКА ШАМПИОНКА! / netinfo
Румяна Нейкова спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Пекин! Българската гребкиня бе безапелационна във финала на скул и спечели дълго чаканата титла, която и се изплъзна в Сидни и в Атина.

Руми Нейкова вече има цял комплект медали от Олимпийски игри – сребро от Сидни през 200-ната година, бронз от Атина – 2004-та и злато от Пекин.

Българката спря хронометрите на 7:22.34 минути и остави на 0.44 секунди зад себе си американката Мишел Гуерет. Най-голямата съперничка на Нейкова през годините – Екатерина Карстен от Беларус остана на трето място, на 1.64 секунди зад Руми.

Чехкинята Мирослава Кнапкова поведе с почти една лодка на първите 500 метра, като Румяна Нейкова се движеше втора, преди Екатерина Карстен.

Нейкова успя да съкрати преднината на Кнапкова след 1000 метра, като постепенно наложи своето високо темпо и излезе начело пред чехкинята и Карстен.

Изненадващо гребкинята от САЩ наложи високо темпо и изпревари Карстен и Кнапкова, за да излезе на второто място. Гуерет опита да атакува и лидерската позиция на Нейкова, но българката бе безпогрешна и не позволи да се повтори сценарият от Сидни, когато в последните метри бе задминта от Карстен.

Така България спази традиция да печели златен медал от всяка Олимпиада. Румяна Нейкова пък се превърна в един от най-усшешните български спортисти на Олимпийски игри.

Българският триумф бе изгледан на живо от президента Георги Първанов, който вече е в Пекин.

Gong.bg