Роял Хелена поведе на гигантите във втората гонка на Tall ships
Роял Хелена поведе на гигантите във втората гонка на Tall ships / Дарик Варна, архив

Българският ветроход "Роял Хелена" засега се движи с най-добро време във втората гонка на SCF Black Sea Tall Ships Regatta - от Сочи до Констанца. Нашата баркентина е първа по коригирано време в клас А, следвана от руските гиганти "Мир" и "Надежда", съобщават организаторите Sail Training International.

"Роял Хелена" се представи много добре и в първата гонка - от Варна до Новоросийск, където зае престижното трето място в клас А, след "Надежда" и "Мир". Екипажът на баркентината ни бе отличен и със специална награда от генералния спонсор Совкомфлот за парада на екипажите в клас А.

Друг български платноход - "Сий адвенчър", засега е втори в клас С, след руския "Акела". Това са и единствените два платнохода, които са достигнали първата контролна точка южно от Кримския полуостров.

По информация от тази сутрин, ветроходите са доста разпръснати из Черно море, като най-близко до Констанца е руският „Акела" - само на 120 мили. Най-отдалечен е „Седов". В момента гигантът се намира на 355 мили от финала на регатата.

Tall Ships - най-престижното ветроходно състезание в света, се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море. В регатата участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата започна от порт Варна, премина през руските пристанища Новоросийск и Сочи и ще завърши в румънското Констанца.